Brutális válsággal néznek farkasszemet a magyarok: Már a temetkezésre is rámegy a gatyánk

Hitelből fizetik az emberek a szertartások költségeit.

Óriásit emelkedett a temetkezés költsége Magyarországon az utóbbi 5 évben, egyre több temetést fizetnek személyi hitelből – írta a hvg.hu ismertetve a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) fél éve kezdett konzultáció-sorozatának részleteit, amelynek keretében a hatóság „tájékozódik az egyes piacok folyamatairól és felhívja a gazdasági szereplők, illetve az őket képviselő szövetségek figyelmét a tiszta verseny kulcsfontosságára”.

A konzultáció-sorozat keretében a versenyhatóság az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestülettel folytatott egyeztetést.

2018 óta legalább

47 százalékkal drágultak a temetési szolgáltatások,

a KSH adatai szerint egy koporsós temetés minimum 325 ezer forintba kerül, a hamvasztásosért pedig átlagosan 93 ezer forinttal kértek kevesebbet 2022-ben – írták közleményükben.

A temetkezési költségek drasztikus emelkedése miatt pedig újra aktuálissá válhat a szociális temetés évek óta halasztásra ítélt terve.

Emlékeztettek: 2013-ban módosították a temetkezési törvényt úgy, hogy a rászorulóknak az állam ingyenesen ad sírhelyet és koporsót vagy urnát, de az elhunyt rokonainak vagy ismerőseinek kell segíteni a halott temetésre való előkészítésében, a sír kiásásában, visszahantolásában.

Az elképzelést eleinte általános elutasítás fogadta, majd később maga a kormány döntött úgy, hogy inkább elhalasztják ezt a kérdést (is), a jelenlegi tervek szerint 2025-ig.

Valódi Hírek