A napsütésnek vége, lecsapnak a záporok, jön a jégeső: 11 megyére adtak ki figyelmeztetést szombatra

Egy időre búcsúzik a tavasz.

Északnyugat felől labilizálódik a légkör, így a déli órákig még csak kis valószínűséggel alakulhat ki egy-egy zivatar az északnyugati határaink közelében.

Szombat délutántól az ország északi harmadán elszórtan zivatarok kialakulása várható leginkább

  • a Kisalföldön,
  • az Alpokalján,
  • Komárom-Esztergom megye területén,
  • Dunazug-hegyvidéken,
  • valamint az Északi-középhegység területén.

Az intenzívebb zivatarokhoz északnyugaton helyenként rövid idő alatt 2030 mm feletti csapadék, jégeső, illetve 6070 km/h feletti szél is társulhat.

Szombat késő délután, este az északnyugatról délkelet felé fejlődő zivataros csapadékgócok várhatóan átterjednek a Dunántúl középső tájai és az Alföld északi része fölé is.

Orvosmeteorológiai szempontból szombaton az északi és az északnyugati tájakon kettősfronti hatás fog érvényesülni, így az itt élők körében fejfájás, migrén, vérnyomásproblémák, keringési panaszok egyaránt előfordulhatnak – írta az időkép.hu.

Máshol a kora nyárias melegben a melegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak enyhébb tüneteket, náluk migrén, fáradékonyság, dekoncentráltság, tompaság jelentkezhet, illetve felerősödhetnek a gyulladásos panaszok is.

Záporok, zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások tünetei, így ők ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt térben.

11 és 16 óra között már erős fokozatú lesz az UV-sugárzás, így a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk védelméről.

Javasolják, kiemelten ügyeljünk immunrendszerünk erősítésére, fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 11 megyére adott ki figyelmeztetést szombatra:

(met.hu nyomán)

Valódi Hírek