Feloldották a szupertitkos jelentést: Kiderült, mi volt az Orbánnak kellemetlen kiszivárgott Pentagon-anyagban

A dokumentum több dologra fényt derített.

A Nemzeti Információs Központ (NIK) jelentése szerint a Pentagon-iratokban szereplő magyar vonatkozású információk közül egy sem bizonyítja, hogy a magyar kormányt lehallgatták volna. A jelentést a bizottság honlapján tették közzé, miután Sas Zoltán, a bizottság jobbikos elnöke kezdeményezte a titkosítás megszüntetését.

A Pentagon-iratok három magyar vonatkozású állítást tartalmaznak. Az első szerint Magyarország a szövetségesi együttműködés keretében teljesíti vállalt feladatait. A második állítás szerint Orbán Viktor az Egyesült Államokat jelölte meg pártja első három ellenfele egyikeként. A harmadik állítás Horvátországból származó helikopterek Ukrajnába való szállításáról szól.

A NIK főigazgatója, Kovács Zoltán András dandártábornok az összefoglalóban kiemelte, hogy az első állítás nem újdonság, míg a második és harmadik állítás valóságtartalmát nem foglalta állásba, de

cáfolta a magyar vezetők lehallgatásának hírét.

A jelentés hangsúlyozza, hogy a sajtóban megjelenő tudósítások egy része téves és torzított, és a magyar fél hivatalos álláspontját a dokumentumok megfelelően és pontosan mutatták be. A NIK főigazgatója szerint a szivárogtatásból eredő biztonsági kihívások Magyarországra is kihatnak, de ezt a titkosszolgálatok kezelik.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek