Vajon kinek üzent Ferenc pápa? Utolsó magyarországi beszédében keményen kikelt ez ellen

Fontos dolgora tért ki még indulás előtt az egyházfő.

Ferenc pápa a konzumizmus veszélyeire figyelmeztetett a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tartott beszédében vasárnap. Az egyházfő a kommunizmus és a konzumizmus (fogyasztói társadalom – a szerk.) között párhuzamot húzott, amelyek közös vonása a szabadság hamis eszméje.

Őszentsége rámutatott, hogy Magyarországon több ideológia is követte egymást, amelyek igazságként tűntek fel, de nem adtak szabadságot. Beszélt arról is is, hogy

a kommunizmusban rákényszerítették az eszmét az emberekre, amelyet kívülről korlátoztak.

Ugyanakkor kitért arra is, hogy a konzumizmus szabadsága „szabadelvű, hedonista, önelégült szabadság„, amely a fogyasztás és a tárgyak rabszolgáivá tesz.

Arra szólította fel a hallgatóságot, hogy ismerjék fel önmaguk határait, és ebből fakadóan

fékezzék meg önhittségüket.

A pápa Romano Guardini vallásfilozófusra és teológusra hivatkozva beszélt az alázatos és kapcsolatot teremtő tudásról, amelynek fontosságát kiemelte a jelenlegi ökológiai válság és a közösségi kötelékek elsorvadása kapcsán.

Ferenc pápa úgy fogalmazott:

“Miközben a technokrata gondolkodás a határokat nem ismerő haladást hajszolja, az ember valójában törékeny, és gyakran épp a határain érti meg, hogy Istentől függ és össze van kapcsolva másokkal és a teremtéssel.”

Ferenc pápa az egyetemről a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérre indult, ahonnan hazautazott a Vatikánba.

Valódi Hírek