Megelégelték a drágulást a magyarok – itt a válaszuk a brutális inflációra

Egyre fontosabb a kiskertek szerepe.

Az agroinform.hu felmérése azt szemlélteti, hogy bár sokan kikapcsolódásként tekintenek a kiskert gondozására, a zöldség- és gyümölcsárak emelkedése miatt manapság egyre fontosabb szemponttá vált, hogy az emberek maguknak termeljenek bizonyos élelmiszereket.

A kérdőívet kitöltő közel 500 válaszadó 41 százaléka 100 négyzetméternél kisebb kertet művel, 43 százalékuknak viszont 200 négyzetméternél nagyobb terület is rendelkezésre áll erre a célra.

A többség (85 százalék) a lakóház körüli udvart vagy kertet műveli, 23 százalék, akik a lakástól távolabbi zártkertben, nyaralóban vagy egyéb elkerített kertben (is) tevékenykednek, és 11 százaléknyian el nem kerített termőföldön is fenntartanak kiskertet.

Mennyi időt töltenek a magyarok a kiskertjükben?

A felmérésben részt vevők 53 százaléka heti szinten maximum tíz órát tölt a kiskertben a tavasztól őszig terjedő időszakban. A válaszadók 32 százaléka pedig heti minimum 20 órát, vagyis naponta legalább 3 órát tölt a kiskertjében.

Mit termelnek?

A kiskertek 96 százalékában előfordul a paradicsom és a paprika. Kijelenthető, hogy ezeket teremesztik a leggyakrabban. Nagyon magas (84 százalék) az úgynevezett „gyökérzöldségek” (retek, cékla, zeller, répafélék) aránya is. De a kiskertek 81 százalékában előfordulnak az uborka- és tökfélék is.

Babot, borsót (hüvelyesket) a kiskertet művelők 81 százaléka foglalkozik, íg saláta termesztéssel és más levélzöldségekkel (például: sóska, spenót) a válaszadók 72 százaléka foglalkozik.

Ugyanakkor jelentős (60 százalékos) a fűszernövények aránya is.

Ami meglepő, hogy burgonyát csupán a válaszadók 53 százaléka termeszt, káposztaféléket (karalábét, kelbimbót, káposztát) pedig összesen 52 százaléknyian.

A csemegekukorica előfordulási aránya meglehetősen alacsony, ugyanis az csupán 40 százalékos a kiskertekben.

Mivel szoktak locsolni?

Az öntözővíz fő forrása a leggyakrabban a területhez tartozó fúrt kút (40 százalék), illetve az esővíz (39 százalék). Vezetékes vízzel csupán az érintettek 16 százaléka öntöz rendszeresen. Nyilván azért, mert annak nagyon magas a költsége.

(Képünk illusztráció)

Valódi Hírek