Gyászol a közélet: Így búcsúznak el a politikusok a váratlanul elhunyt Vágó Istvántól

Hatalmas veszteség.

Cikkünk frissül.

Április 29-én délelőtt szörnyű hírt közölt a Demokratikus Koalíció (DK): életének 75. évében váratlanul elhunyt Vágó István. A DK nemcsak egy politikusát veszítette el, hanem társat és barátot egyben.

Az ország kvízmesterének halála sokkolta a magyar társadalmat. A közéleti szereplők, celebek megállás nélkül posztolnak a közösségi médiában, így kifejezve részvétüket. A DK politikusai sorra osztották meg a párt közleményét, a többi közt Gyurcsány Ferenc, Ráczné Földi Judit, Vadai Ágnes, Varju László.

Molnár Csaba, a DK EP-képviselője azt írta:

„Vannak pótolhatatlan emberek. Vágó Pista, Te is ilyen vagy. Fel sem fogjuk, mi történt. Két napja még ott voltál a DK TV felvételén. Az adás utolsó percei arról szóltak, hogy megkaptad az Új Köztársaságért Díjat. Pár napja portréfilmet készített Rólad a DK TV. Mintha a Sors úgy akarta volna, hogy ezek még megtörténjenek. Mint egyfajta összegzés.

És most itt állunk sírva, összetörve: egy nagyszerű embert, csodálatos barátot vesztettünk. Pista! Állhatatos, megtörhetetlen, tántoríthatatlan demokrata voltál, aki minden, Téged ért támadás ellenére képviselted értékrended: a demokráciát, a szabadságot, az emberi jogok tiszteletét. Vitáztál, érveltél, harcoltál. Ha kérdeztük, hogy miért, azt mondtad mindig: »Ez a dolgom.« Pár órája még posztoltál a közösségi médiában, aztán meg váratlanul…

Itt marad humorod, elképesztő műveltséged, tudásod. Hangod, egész lényed. Te büszkén vállaltál minket, a Demokratikus Koalíciót, mi pedig büszkék vagyunk arra, hogy megtiszteltél minket. És tényleg nem akarjuk elhinni, hogy már nem vagy velünk. Emlékedre vigyázni fogunk!”

Dobrev Klára, az árnyékkormány miniszterelnöke és Rónai Sándor, a DK EP-képviselője fekete fotót posztoltak, és annyit írtak: „István, nyugodj békében!”

Bősz Anett, a Liberális Párt elnöke, Budapest a DK humán területekért felelős főpolgármester-helyettese azt írta:

„Elhunyt Vágó István. Nincsenek szavaim! Egy végtelen jó szándékú, mosolygós támogató harcostársat veszítettünk el. Csak a csomó van a gyomromban és fanyar hitetlenkedés a lelkemben, hogy tán nem is igaz. István, nyugodj békében! Jajj, hogy mennyire nem elegek ezek a mondatok! 74 éves volt”

Karácsony Gergely főpolgármester azt írta, az ország egy legendát veszített el.

Különleges tehetségű ember volt, aki képes volt tömegek számára kedvet csinálni a tudáshoz és közben harcolt, küzdött a tudatlanság, a sarlatánság ellen, mert tudta, hogy ahol a hírek helyére álhírek és téveszmék kerülnek, ott a következmények beláthatatlanok lesznek.

Kérlelhetetlen volt és sokszor haragos: értünk haragudott; fűtötte a szenvedély, hogy ezt az országot jobbá, békésebbé, szabadabbá tegye.Tisztelőinek feladata most, hogy életben tartsák azt a hitet és megalkuvást nem ismerő elhivatottságot, amely Istvánt vitte az útján mostanáig. Egy nagyszerű ember hagyott itt bennünket, halála felfoghatatlan veszteség. Nyugodjék békében!”

Pikó András, Józsefváros független, ellenzéki pártok által támogatott polgármestere a következőképpen búcsúzott Vágótól:

„Elment Ő is, egy különleges ember a »régi nagyok« közül. Igen, nekem ő televízós újságíróként egy volt azok közül, akikre figyeltem, mert nem lehetett nem figyelni rá. Műveltsége és szakmai intelligenciája az akkori fiatal újságírók számára, akik között ott voltam én is, vitathatatlan volt. Lehetett tőle tanulni.

Lehetett vele vitatkozni is, és sokszor kellett is. Mert ha valamiben meggyőződött, legyen az tudás, világnézet vagy politikai álláspont, amellett őszintén és teljes lényével állt ki.

Nem nagyon emlékszem arra, hogy az elterjedt „egyrésztmásrészt” érvelést használta volna – ha emiatt megosztónak tartották, hát az legkevésbé az ő sara, inkább azé a politikai közéleté, amelyben élünk. Nem akart mindenkivel jóban lenni – köszönöm, hogy mi mindig jóban voltunk és maradtunk. Nyugodj békében, István!”

Jámbor András, József- és Ferencváros országgyűlési képviselője is posztolt:

„74 éves korában elhunyt Vágó István! Részvétem a családnak, és a DK közösségének! Sokaknak az ország játékvezetője. A DK-nak az az ember volt aki kimert állni az értékeik mellett.

Vágó egy szabad, tisztességes, gondolkodó embert volt, ezeknek a tulajdonságoknak minden természetes gyarlóságával együtt is! Nagy veszteség. Nyugodj békében Vágo István!”

Ujhelyi István azt írta, felfoghatatlan.

„Néhány napja még kedélyesen beszélgettünk, összenevettünk, viccelődtünk. Megtiszteltetés volt a barátjának lenni. A mindig mosolygó Vágó Istvánként fogom megőrizni emlékeimben. Köszönünk mindent, Pista! Jó utat…”

Valódi Hírek