Dávid Ferenc: Átlátunk a Szitán

Vélemény.

Tíznapos a hír, hogy Szita Károly elégedetlen az Európai Bizottság elnökének levelével. Kaposvár fideszes polgármestere szerint „tiszteletlen, elszomorító és felháborító” választ kapott Ursula von der Leyentől. Szita Károly – aki csaknem 30 éve igazgatja Somogy vármegye központját – még tavaly ősszel, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnökeként küldött levelet Von der Leyennek, amelyben az uniós szankciós politika megváltoztatását kérte a bizottság elnökétől, valamint azt, hogy tegyék elérhetővé Magyarország számára a felzárkózási és helyreállítási alap forrásait.

Kaposvár „örökös” vezetője sajtótájékoztatót is tartott a témában, ahol elmondta, hogy tiszteletlenségnek tartja, hogy Von der Leyen asszony csak fél év elteltével válaszolt neki. Szita szerint a válaszlevél tartalma „elszomorító és felháborító, mert semmibe veszi hétmillió ember akaratát, az őket képviselő önkormányzatok véleményét”.

Nem „ugrottam” rá a témára, mivel elég viccesnek tartottam, hogy a 60 ezer lakosságú Kaposvár kormánypárti legénye

közvetlen módon igyekezett nyomást gyakorolni a 450 milliós EU „miniszterelnökére”.

Presszionálni akarta Von der Leyent, majd a neki nem tetsző reflexió kapcsán azonnal meg is sértődött. Szita polgártárs (Kaposvár nagyura) az „arány- és szereptévesztés” betegségében szenved, így aztán nem igazán éreztem igényét a megszólalásnak.

A Szentatya Budapestre érkezése előtti napokban arról értesültem, hogy Szita (gondolom pártutasításra) újabb akcióba kezdett.

A Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként azt indítványozta, hogy a magyarországi településvezetők terjesszék a közgyűlésük, illetve képviselőtestületük elé, tűzzék napirendre és fogadják el a fideszes parlamenti képviselők által márciusban már megszavazott, az orosz-ukrán háborúval összefüggésben jóváhagyott határozatot,

ezzel is erősítve a kormány „békepárti álláspontját”.

Úgy tűnik, hogy Kaposvár vezetőjének sok a szabadideje, a város működése problémamentes, hiszen az „örökös” polgi már nem a település ügyeivel foglalkozik, hanem világpolitikai kérdések megoldásán gondolkodik. De nem csak elmélkedik, hanem cselekszik is. Vizsgáztatja az EU első számú vezetőjét, majd „életvezetési” tanácsokat ad 3.200 magyar önkormányzat vezetőjének.

A Fidesz párt-elitjén kívül senki nem kérte Szita kartárs ostoba fellépését, hiszen a honi településeket napi problémák gyötrik, és a lakosságot nem igazán érdekli „Szita békegalamb” szárnyalása. Irigylem a kaposvári polgárokat, hiszen Szita felszólítása azt is igazolhatja, hogy Somogy vármegye székhelyén minden rendben van, a helyi oktatás- és egészségügy helyzete rendezett, ezért aztán a polgármester már nagy nemzeti kérdések megoldásában is részt követel magának.

Kicsi neki a kaposvári pálya, ezért aztán nagyobbról álmodozik.

Én egy Kaposvárnál kétszer népesebb budapesti kerületben (XIV. – 122 ezer fő) lakom, és nagyon zavar, hogy az Amerikai út és a Thököly út sarkán lévő nagypostát már tavaly ősszel bezárták. Zugló népét nem az álságos – Fidesz által kierőszakolt – határozatok érdeklik, hanem a közszolgáltatások működése. Gondolom így van ez Kaposváron is.

Ezért aztán azt ajánlom Szita Károlynak, hogy provokatív levelezés helyett – a Megyei Jogú Városok Elnökeként (akár írásban is) – szólítsa fel a gazdaságfejlesztési minisztert, hogy hagyja abba „postaügyi ámokfutását”, a postahivatalok tömeges lelakatolását, és azt is javaslom a kaposvári vezetőnek, hogy a nemzetközi ügyeket és békediktátumokat hagyja másra, hagyja a most kormányzó „nagyokra”.

Szita nélkül is képesek diplomáciai ballépések elkövetésére, nem szükséges ehhez Kaposvár polgármesterének értelmetlen hiperaktivitása.

Dr. Dávid Ferenc

Valódi Hírek