Itt van Orbánék bosszúja: Csúnyán pórul járt a kormányváltással viccelődő Ókovács Szilveszter

Ráfázott a főigazgató.

Meghallgatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium által felkért bizottság a Magyar Állami Operaház főigazgatói székére pályázókat, és az Index értesülései szerint Kesselyák Gergelyt, Miklósa Erikát és Vadász Dánielt javasolja a testület a posztra.

A végső döntést Csák János kulturális és innovációs miniszter hozza meg 2023. május 27-ig, aki viszont nem köteles figyelembe venni a bizottság ajánlásait, választhat a többi nyolc jelölt közül is. Csák tavaly érvénytelennek nyilvánította a pályázatot, amikor csak ketten indultak a posztért, valamint a bizottságot is ő állította fel.

A főigazgatói posztért összesen tizenegyen indultak, köztük Ókovács Szilveszter, az Operaház jelenlegi főigazgatója, továbbá Aczél András rendező, Boldoghy-Kummert Péter, az Operaház zenekari művésze, Ertüngealp Alpaslan karmester, Győriványi Ráth György karmester, volt fő-zeneigazgató, Horváth Ádám operaénekes, zenei producer, a Magyar Állami Operaház volt miniszteri biztosa és főigazgatója, Kesselyák Gergely, az Operaház jelenlegi első karmestere, Miklósa Erika operaénekesnő, Molnár Levente operaénekes, Rost Andrea operaénekesnő és Vadász Dániel jogász, énekes, kulturális menedzser, a Coopera ügyvezető igazgatója.

A portál viszont úgy tudja, Csák János a döntés előtt még találkozna egyszer a bizottság tagjaival, akiknek meghallgatná érveiket, és az általuk kiválasztott jelöltekkel is szeretne társalogni.

A bizottság tagjai Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója, a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének elnöke, Kiss-B. Attila, a Budapesti Operettszínház főigazgatója (ő Rátóti Zoltán színművész helyére került be), Kovács János karmester, Szakály György táncművész, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, a Wagner Társaság tagja, korábbi nemzeti kulturális örökség miniszter, Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár, Krucsainé Herter Anikó helyettes államtitkár, Gyimesi László zenész, a Művészeti Szakszervezetek Szövetségének elnöke és az Operaház dolgozóit képviselő Fahidi Patrícia hegedűművész.

Felidézzük, hogy Ókovács Szilveszter tavaly március 12-én, az Ybl-palota újranyitásakor azzal viccelődött Orbán Viktor jelenlétében, hogy

„tizenkét év sok idő, azután mindenkinek mennie kell”.

 

Valódi Hírek