A DK feljelenti Orbán Viktort egy sor gyanús ügy miatt

Bíróság előtt kell felelnie a miniszterelnöknek.

Állam elleni bűncselekmény feljelentésének elmulasztásáért, valamint hivatali visszaélések gyanúja miatt

a Demokratikus Koalíció feljelenti Orbán Viktor

– jelentették be Gy. Németh Erzsébet és Ráczné Földi Judit országgyűlési képviselők a DK online sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Gy. Németh Erzsébet felidézte: az Egyesült Államok alig két hete szankciók alá vonta a budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank vezetőit. Az Orbán-kormány erre reagálva visszavonták az orosz kémbank alkalmazottainak diplomáciai mentességét, valamint a kormány kiszállt a bank tulajdonából.

Addig viszont a kémkedéssel gyanúsítható orosz bankárok szabadon utazgattak Magyarországon és az Unióban – hívta fel rá a figyelmet Gy. Németh.

A miniszterelnöknek tudnia kellett arról, hogy a Vlagyimir Putyin által Budapestre küldött orosz hírszerzők a saját NATO-szövetségeseink és az Európai Unió tagállamai ellen is kémkedhettek,

mégsem tett semmit ellene

– fűzte hozzá a képviselő.

Ráczné Földi Judit hozzátette: Orbán Viktor felelősségét erősíti, hogy az USA folyamatosan küldte a jelzéseket a magyar kormánynak az orosz kémbank veszélyeiről. Erre tökéletes példa, hogy 2019-ben az NBB a fővárosban, az amerikai nagykövetség közvetlen közelében keresett magának irodaházat – mondta a politikus.

Ráadásul az orosz-ukrán háború kitörésekor az unió szankciókat akart kivetni az orosz kémbankra, de Orbánék megpróbálták megakadályozni a pénzintézet megbüntetését – jelentette ki Ráczné.

„Szerintünk Magyarország érdekeinek elárulásával egyenértékű, hogy Orbán Viktor engedélyezte az orosz kémbank magyarországi működését”

– fogalmazott az országgyűlési képviselő.

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek