Mi lesz ebből? Súlyos pofont időzítenek Orbán Viktor brüsszeli látogatására

Elbukott próbálkozás.

A Politico forrásai szerint

hiába tiltakozik az Orbán-kormány,

meghosszabbíthatják azt a kereskedelmi egyezményt, amely lehetővé teszi az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentes behozatalát az Európai Unióba.

Korábban csak az iparcikkekre vonatkozott ez a könnyítés, viszont tavaly, a háború kitörése után kiterjesztették a mezőgazdasági termékekre is, hogy ezzel támogassák a nehéz helyzetbe került ukrán gazdaságot. Ezen háborodott fel Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia kormánya is.

Az említett országok együtt tiltakoztak, hogy ne hosszabbítsák meg a vámmentességet. Sőt, az előbbi négy tagállam a saját határain belül megtiltotta az ukrán gabona importját.

Az agrárminiszterek tanácsülésén a magyar agrárminiszter, Nagy István azt javasolta, hogy az Európai Bizottság „uniós szinten találjon megoldást a kelet-európai gazdák problémájára”, és fogadja el a bevezetett importtilalmi intézkedéseket.

A Politico hírei szerint azonban a vámmentesség meghosszabbítását

a tiltakozások ellenére meg fogják szavazni,

ugyanis a kereskedelmi kérdésekben elegendő a feles többség a döntéshozatalban. A többi európai ország pedig azt akarja, hogy maradjon érvényben az egyezmény és segítsék ezzel az ukránokat.

Azt viszont megengedte a Bizottság,

hogy az érintett országok a saját határaikon belül megtiltsák az ukrán gabona értékesítését, ha azt megengedik, hogy a gabona területükön keresztülhaladva jusson el más piacokra.

(mfor.hu nyomán)

Valódi Hírek