Durva.
Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány április elején már pedzegette, hogy Magyarországon az idei szezonra valószínűleg eléri az ötszáz forintot egy gombóc fagylalt ára. A tendencia valóban ezt mutatja, hiszen több városban, mint Budapest, Győr, Pécs és Szeged,
az már elértek a 500 forinthoz és afölé is.
Az energiaárak, tojás és tej árának jelentős növekedése miatt az elmúlt 4-5 évben a fagylaltárak szinte megduplázódtak. Az 500 forintos gombócár valóban lélektani határ lehet.
Egyre többen választják a hipermarketben kapható dobozos jégkrémeket, vagy otthon készítik el a fagylaltot, mert sokallják a gombóconkénti minimum 500, helyenként akár 600 forintos árat.
A drágulás a cukrászdákban is megfigyelhető. Az időjárás javulásával és a fagylalt-szezon kezdetével várhatóan további áremelkedésre lehet számítani, de a végső árak csak akkor válnak világossá, amikor a szezon valóban beindul.
(Telex nyomán)