Újbuda Önkormányzata tiltakozik a kormány újabb hajmeresztő húzása ellen

Építkeznének Orbánék.

A kormány április 19-én tette közzé társadalmi egyeztetésre azt a módosítást, amely tartalmazza a Fehérvári út – Galvani u. – Szerémi út – Barázda utca által határolt csaknem 8 hektár méretű, egykori ipari terület rozsdaövezeti besorolását.

Újbuda Önkormányzata már korábban is határozottan tiltakozott az intézkedés ellen, sőt, a kerület más területei mellett, erre is változtatási tilalmat rendelt el tavaly decemberben. Ez azonban nem zavarja a kormányt abban, hogy 800 új lakás és 70.000 m2 új iroda építését tegye lehetővé, hozzá közelálló beruházók számára – írta lapunkhoz is eljuttatott közleményében Újbuda Önkormányzata.

Hozzátették: ugyanilyen rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánítanák a Temesvár u. 20. szám alatti ingatlant is. Közölték, ott is változtatási tilalom van életben – egészen 2025 decemberéig –, mégis lakások sokaságának építését tervezik, az önkormányzathoz eljuttatott tájékoztató levél szerint.

A kormány ezekkel a besorolásokkal olyan építkezések előtt nyitja meg a kapukat, amelyek hatásait az újbudaiaknak kell elszenvedniük.

A rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánítás ugyanis egyben azt is jelenti, hogy

ezen beruházásokat nemzetgazdasági szempontból kiemeltnek minősítik.

Ami pedig azzal jár, hogy a beruházónak nem szükséges betartani vagy figyelembe venni az önkormányzat döntéseit, helyi szabályozásait. Így több és akár nagyságrendekkel nagyobb épületeket húzhat fel a beruházó, mint amit a hatályos építési szabályzat megenged,

és nem kell biztosítania a megfelelő méretű zöldfelületet sem.

Közölték: ez teljesen szembemegy a városvezetés azon szándékával, hogy csökkenjen a beépített területek mérete és növekedjen a kerület zöld területeinek felülete. Így

Újbuda Önkormányzata továbbra is tiltakozik a rozsdaövezeti besorolások és az építkezések ellen,

és elfogadhatatlannak tart minden olyan kormányzati törekvést, amely figyelmen kívül hagyja a XI. kerületiek érdekeit.

Újbuda vezetése az ilyen kijelöléseket kifejezetten a kerület lakosságának érdekeivel ellentétes lépéseknek tartja – hangsúlyozták.

„Nem engedhetjük meg, hogy a kormány élhetetlenné tegye Újbudát!

A XI. kerület ugyanis megtelt, az újbudaiak panasza a zsúfoltságot illetően egyértelmű és indokolt. Tudjuk, hogy a rozsdaövezeti besorolással jelentős előnyhöz és adókedvezményhez jutnak a NER-es beruházók, de számunkra az itt élők érdeke az első, ezért ismételten és határozottan elutasítjuk a kormány lépéseit!”

– mondta dr. László Imre polgármester.

Valódi Hírek