Videóval: Itt van Gulyás Gergely nagy bejelentése

Cikkünk frissül.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtökön 9:30 órai kezdettel megtartotta az eheti kormányinfót.

Orbán Viktor szerdán a közösségi oldalán is posztolt az eseményről, valamint hozzátette, hogy a nap folyamán a szlovén elnök is megérkezik Budapestre.

A kormányinfón a háborúról szólva Gulyás elmondta: az orosz-ukrán konfliktus elhúzódhat. A miniszter azt mondta, „sugárzó anyagtartalmú fegyverek is megjelentek, az oroszok pedig nukleáris bombákat tesztelnek„. Hangsúlyozta, a kormány nem változott az álláspontján: a NATO ne keveredjen bele a háborúba,

„mert az világháborút jelentene”.

„A kormány továbbra is tántoríthatatlanul a béke pártán áll”

– fűzte hozzá.

Gulyás jelezte: a háborúnak komoly gazdasági következményei vannak. Megjegyezzük, a miniszter megállapítása helytálló, ugyanis az Európa-rekorder inflációt valóban érzi az egész ország.

„Amíg háború és szankciók vannak, addig infláció is van”

– mondta Gulyás.

Közölte:

június 30-ig meghosszabbították az ársapkákat.

Elmondta, mezőgazdasági kérdésekről – főként az aszálykár miatt kialakult helyzetről – is folytattak tárgyalásokat. A tavalyi károkat szeretnék mérsékelni, a mezőgazdasági öntözés költségeit a kormány átvállalja.

A gabona kérdésével kapcsolatban elmondta: bizonyos ukrán termékek importját megtiltották. Jelezte, tranzitszállításokra továbbra is van lehetőség. Mint mondta, tárgyalnak az Európai Bizottsággal a kérdésben. Hozzátette: Brüsszel is hajlandóságot mutat a megegyezésre az ukrán gabonáról.

Fontos döntést hozott a kormány a korábban egyetemes szolgáltatásra jogosult mikrovállalkozások esetén: az átlagfogyasztásig eddig is kedvezményes tarifát érvényesítettek, azonban efelett 165 forint/kW-ot fizettek, amit most – elmondásuk szerint – a lakossági piaci árral megegyezően 70 forint/kW-ra csökkentenek.

Szentkirályi Alexandra elmondta: ők úgy látják, hogy

az infláció elszabadulására adott válaszaik működnek.

„Nyilván van még mit tennünk ebben az ügyben”

– tette hozzá.

A kormányszóvivő szerint az infláció egyértelműen összefügg a háborúval, ami „az egekbe tolta” az energiaárakat, amit szerinte tetéztek „az elhibázott brüsszeli szankciókkal„.

Kijelentette: amíg a szankciók érvényben vannak,

addig a magas infláció is „velünk lesz„,

azt elfelejtve, hogy sehol nem olyan magas az infláció az EU-ban, mint Magyarországon.

Azt mondta, ők mindent megtesznek az infláció csökkentéséért, céljuk, hogy az év végére egy számjegyűvé csökkentsék a magyarországi pénzromlás mértékét.

„Nincs pardon a trükközésre!”

– mondta az árstop-razziákról, amiket a kereskedőkkel szemben indítottak el.

„Az intézkedés bevezetése óta, már

több, mint 6428 üzlet került az ellenőrzés körébe”

– jelentette, majd nyomatékosította: határozottan fel fognak lépni – mint fogalmazott –, „nincs helye a nyerészkedésnek”.

Szentkirályi Alexandra figyelmeztetett, hogy a kormány további akciókra fogja kötelezni a kereskedelmi üzleteket.

Videó:

(Magyarország Kormánya/Facebook)

Valódi Hírek