IDEA: A DK a legnépszerűbb ellenzéki párt; a Fidesz nem gyengült tovább

Történtek elmozdulások.

Az IDEA Intézet 2023. áprilisában készített reprezentatív közvélemény-kutatásának eredménye azt mutatja, hogy beállt a pártok támogatottsága – derült ki az intézet lapunkhoz eljuttatott csütörtöki közleményéből.

Az IDEA pártpreferencia-kutatása.

A mérés szerint önállóan indulva 3 párt jutna be a parlamentbe.

Sorrendben:

  • Demokratikus Koalíció (12%),
  • Mi Hazánk Mozgalom (6%),
  • Momentum Mozgalom (5%).

A parlamenti mandátummal rendelkező többi ellenzéki párt támogatottsága továbbra is azonosan 1–1 százalékpont, így messze állnak az önálló bejutástól.

A biztos szavazó pártot választók körében mért választottsági adatok alapján sincs esélye ezen mikropártoknak, hiszen az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd egy, legfeljebb kétszázalékos támogatottsággal rendelkeznek.

Ebben a szűk, de politikailag aktív választói szegmensben

a Demokratikus Koalíció a legerősebb ellenzéki párt 20%-kal.

Mögötte 9 százalékkal a Mi Hazánk, majd 8%-kal a Momentum következik. A parlamenti bejutás küszöbén egyensúlyozik a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 5 százalékkal – összegezték a helyzetet.

A legszűkebb, ugyanakkor legaktívabb választói rétegben, a biztos szavazó pártot választóknál elmozdulás történt: a Fidesz támogatottsága kimozdult a negyedéve változatlan pozícióból, és 49 százalékra emelkedett (+1%).

Az ismeretlen preferenciájúak, azaz a preferenciájukban bizonytalan, vagy azt eltitkolók, illetve a választástól távol maradók aránya 1 százalékponttal csökkent, jelenleg 37 százalékon áll.

Összességében a pártok támogatottsága érdemben nem változott 2023. március és április között. A rezsiemelkedés, az extrém magas infláció és a gazdasági válság miatt politikailag kritikusnak tekintett téli időszakot a korábban elvesztett támogatókon túl

különösebb támogatottság-veszteség nélkül vészelte át a Fidesz.

Valódi Hírek