Döbbenetes, mire repült rá Mészáros Lőrinc: Beváltotta legújabb ígéretét

Újabb szektort birtokol a nagyvállalkozó.

A hvg.hu arról írt, hogy a Bükkábrányi Energiaparkban a napelempark túltermelésekor – hazánkban elsőként – tisztán zöldáramból állítanak majd elő hidrogént.

A Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. és a Szegedi Tudományegyetem részben uniós pályázati támogatással megvalósuló kísérleti fejlesztése várhatóan augusztustól kezdheti meg működését, amely

Magyarországon elsőként zöldhidrogént állít elő.

A napelemparkok termelése közismerten időjárásfüggő, csúcsidőszakban túlkínálat léphet fel a nappal termelt áramból. Az egyik megoldás, hogy a „felesleges” árammal hidrogént termelnek – hívták fel a figyelmet a projekt indulásáról szóló közleményben.

A „power2gas” elnevezésű technológiának ipari méretű tesztelésére és a dinamikus működtetés tanulmányozására vállalkozott a Bükkábrányi Energiaparkot üzemeltető Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. és a Szegedi Tudományegyetem.

Mint írták, a naperőmű által megtermelt áramot felhasználva az elektrolizáló hidrogénre és oxigénre bontja a vizet. A hidrogént nyomásfokozást követően palackokban tárolják, az oxigént pedig a légkörbe engedik – közölték.

A lap megjegyezte, a Bükkábrányi Energiapark

a Mészáros Csoport tagja.

A napelempark csaknem 65 ezer polikristályos napelemet működtet, csúcsteljesítménye meghaladja a 22 megawattot (MWp).

(hvg.hu/MTI)

Valódi Hírek