Váratlan adatok: Megvan, mivel lehet milliókat keresni Magyarországon

Erre számítanak idén.

Idén is lesz munkaerőhiány a Balatonon, bár a cégek sok százezres fizetésekkel csábítják a dolgozókat, mégis egyre kevesebb fiatal választ ilyen sérülékeny ágazatot – összegezte a helyzetet a penzcentrum.hu csütörtöki cikke.

A lap utánajárt, milyen szezonra számítanak idén a balatoni vendéglátósok. Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint:

„A Balatonnál munkaerőhiány mindig van, és ez az idén sem lesz másként.

A szezonalitásnak, amely hamarosan meg is kezdődik, mindig van egy munkaerőfelhajtó hatása, ugyanis a szezonális munkáknál a helyzet az, hogy akik odamennek, azoknak máshol van más munkahelyük, vagyis hiányzik onnan, ahonnan éppen elmegy.”

A szakértő szerint szemléletváltásra lenne szükség.

„Afelé kellene mennünk, hogy olyan atipikus foglalkoztatottakat alkalmazzunk, akik csak szezonálisan vehetők fel – és például Ausztriában 30%-os az ilyen dolgozók aránya, akik csak így dolgoznak, mert így a „főállásuktól” nem szakadnak el közben”

– fogalmazott az MVI elnöke.

Elmondása szerint igaz, hogy

egy szezon alatt akár milliókat is lehet keresni,

azonban sokan csak a helyszínen szembesülnek a megfeszített munkatempóval. Egy ilyen munkakörben 10-12 órákat, vagy akár többet is le kell dolgozni egy nap. Megfizetik ugyan a munkavállalókat, de egyre nehezebb olyan embereket találni, akik ezt végig bírják csinálni.

„Aki azt mondja, hogy a semmiért kapják ezek az idénymunkások ezeket a valóban komoly béreket, az nem dogozott még ilyen munkahelyen, vagyis azért kevés fogalma van róla”

– tette hozzá Kovács László.

A szakértő bízik abban, hogy idén kisebb lesz a munkaerőhiány. Elmondása szerint óriási különbségek vannak a diákok és a főállásban dolgozók között. Egy szakács például most is számíthat százezres nagyságrendű fizetésre, de ezért keményen meg kell dolgoznia. A diákoknál más a helyzet, tekintve azt, hogy mennyit dolgoznak, igazán szép összegeket tudnak keresni, bár ezek nem horribilisek.

„A minimálbér, plusz pár száz forint az, amit ők kereshetnek, ez tavaly 1300-1800 forintos órabért jelentett. Más a helyzet a felnőtt munkavállalókkal,

a szakképzett, rutinos munkavállaló bizony keresettnek számít,

és ők tényleg hazavihetik azokat a komolyabb összegeket, amelyről rendszeresen szó szokott esni”

–fogalmazott Gyurácz Tibor HR-szakértő.

Megosztotta, hogy a kereskedelemben bevett szokás, hogy szállást és étkezést is biztosít a munkavállaló, így magának és az idénymunkásoknak is jót tesz.

Az MVI elnöke hozzátette:

„Az a tapasztalatom és meglátásom, hogy akik korrektül kezelték a dolgozóikat eddig is, azok biztosan meg fogják oldani a munkaerő kérdését. A helyzetet persze nehezíti, hogy a Balaton szezonális úti cél, és nem mindenki teheti azt meg, hogy mind a négy évszakban nyitva legyen.”

(Képünk illusztráció)

Valódi Hírek