Figyelmeztették a magyar anyákat: Ha erről a dátumról lecsúsznak, akkor büntetés jár

Sokakat érintenek az időpontok.

Április 20-tól május 20-ig tart az óvodai beiratkozás, az általános iskolákba április 20-21 között lehet jelentkezni – derült ki az Oktatási Hivatal friss közleményéből.

Minden gyermeknek, aki augusztus 31-ig betölti a 3. életévét, szeptembertől legalább napi 4 órát óvodában kell eltöltenie. Ez azért indokolt, hogy a totyogó korú gyermeket időben közösségbe szoktassák és felkészítsék az iskolakezdésre.

A felvételt a szülőnek vagy a gondviselőnek kell kezdeményeznie,

az óvodakezdés halasztását pedig április 15-ig kérvényezhetik.

Amennyiben a családi körülmények vagy a sajátos helyzet indokolja, az érintett gyermek még egy évig felmenthető az óvodai foglalkozások alól. A bölcsődék szintén jelezhetnek az OH-nak, ha az óvodaköteles gyermek még egy évet náluk marad.

Továbbá akkor sem kell beiratkozni, ha a gyermek a kötelező óvodai nevelést a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálattal jogviszonyban, korai fejlesztés és gondozás keretében teljesíti.

Azok a gyermekek, akik augusztus 31-ig betöltik a 6. életévüket, tankötelessé válnak, ám nekik is lehetőségük van még egy további évet az óvodában eltölteni,

ezt az OH engedélyezi, vagy szakvéleményt szükséges beszerezni.

A kötelező felvételt biztosító intézmények listáját az OH weboldalán lehet elérni. Az adott településen a beiratkozás módjáról és idejéről az illetékes önkormányzat ad tájékoztatást a szülőknek.

Valódi Hírek