Váratlan bejelentést tett az agrárminiszter: „Ezt azonnal be kell fejezni!”

Ez sokakat érinteni fog.

Újabb változtatásokat és egyszerűsítéseket kezdeményez az Agrárminisztérium a kutak szabályozásában – jelentette be Nagy István szerdán, a közösségi oldalán.

A tárcavezető szerint az illetékes minisztérium elkötelezett a felelős vízgazdálkodás és az öntözéses gazdálkodás kiszélesítése mellett, ezért is módosult korábban a vízgazdálkodásról szóló törvény is.

Az új előírások megkönnyítették a mezőgazdasági öntözési célú kutak nyilvántartásba vételét, valamint a vízjogi engedélyezési eljárást is. Ezenfelül szeretnének további újításokat kezdeményezni – fogalmazott a politikus.

Elmondása szerint vissza akarják szorítani az adminisztratív költségeket, ezért eltörölnék a kutak vízmérőórával történő kötelező felszerelését. Így az 50 méternél nem mélyebb, valamint védett vízbázissal nem érintett területeken

egy egyszerű bejelentéssel, költségmentesen legalizálhatóak lesznek a kutak

– összegezte Nagy István.

Állítása szerint ezzel szeretnék megoldani azt az évek óta húzódó problémát, amelyet az engedély nélkül kialakított kutak jelentenek a mezőgazdaságnak.

Az agrárminiszer kedden az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról, hogy a mezőgazdasági célú kutak esetében semmilyen díjat vagy szankciót nem fognak visszamenőlegesen alkalmazni a gazdákkal szemben. Hozzátette:

a belterületi, lakossági fúrt kutak esetében is így kellene eljárni, bár ez a Belügyminisztérium hatásköre.

„Mi azt a javaslatot szeretnénk a kormány asztalára tenni, hogy

az egészet úgy kell hagyni, ahogy van,

ne kelljen semmilyen lakosságvegzáló történetet előadni, és én még azt is bátorkodnám kijelenteni, hogy egyáltalán a bejelentéstől is tekintsünk el, mert semmilyen veszélyt nem hordoz magában az, hogy valakinek az udvarán van egy 12-13 méter mély kútja, (…) ami gyakorlatilag az esővizet gyűjti össze, és azzal a maga kis veteményesét vagy a virágágyását meglocsolja”

– fogalmazott a politikus.

Elmondása szerint ugyanis akár 400 ezer forintot is elkérhetnek egy kút kamerás átvizsgálásáért, illetve egy kútfúrói igazolás ára is 100 ezer forintra rúghat.

„Ez lehetetlen állapot.

Nem hozhatjuk ilyen helyzetbe az embereket. Ezt azonnal be kell fejezni!”

– véleményezte a helyzetet Nagy István.

(Nagy István/Facebook)

Valódi Hírek