Óriási botrány: Súlyos dolgot követtek el Pintér Sándorék

Sok szülő reménye foszlott szerte.

Nem kötelezhető az állam arra, hogy Budapesten támogatott lakhatást biztosítson azoknak a halmozott fogyatékossággal élő embereknek, akikről jelenleg az idős szüleik gondoskodnak – derült ki az RTL Híradó keddi adásából.

2017-ben 6 család indított pert, akik jogerősen meg is nyerték azt. A bíróság kimondta, hogy az állam jogsértést követett el azzal, hogy a szülőknek nem volt lehetőségük felnőtt gyermekeiket a lakóhelyükhöz közeli, kis létszámú otthonokban elhelyezni.

A Belügyminisztérium azonban a Kúriához fordult az üggyel.

A döntés a napokban született meg, amely szerint nem lehet kikényszeríteni a segítséget az államtól, még akkor sem, ha az a törvényben meghatározott feladatát mulasztja el.

„Ez a döntés nem jelenti ugyanakkor az eljáró bírók részéről a felperesekkel az együttérzés hiányát”

– hangzott el az ítélethirdetésnél.

A családokat a Társaság a Szabadságjogokért képviselte, a projektvezető, Boros Ilona szerint a Kúria az együttérzése ellenére sem kötelezi az államot a feladata végrehajtására. Meglátása szerint ez teljesen abszurd.

„Azt mondták, hogy valóban jár ezeknek a családoknak és minden fogyatékos embernek támogatott lakhatás Budapesten, valóban nincsen egy darab férőhely sem a fővárosban, sem az országban, de ennek létrehozását polgári peres úton nem lehet kikényszeríteni az állami szervek ellen”

– tette hozzá.

Korábban a családoknak 10 millió forintos sérelemdíjat ítélt a bíróság, ezt az összeget most vissza kellene fizetniük, ha felvették volna.

„Mivel számítottunk arra, hogy az állami szervek minden lehetőséget ki fognak használni, és Kúriához is fognak fordulni, ezért azt tanácsoltuk egy évvel ezelőtt az édesanyáknak, hogy

a nekik jogerősen megítélt kártérítést ne vegyék át,

hogy ne kerüljenek abba a még ennél is méltatlanabb helyzetbe, hogy vissza kelljen fizetniük a pénzt”

– fejtette ki Boros Ilona.

Az ügy egyik érintettje, Schilling Magdolna több mint 30 éve egyedül neveli fiát, aki idén töltötte be a 40-et.

„A lelkem romokban van”

– mondta a megtört édesanya az ítélethozatal után.

Tavaly még azt hitte, fia méltó körülmények között élhet majd akkor is, ha ő már nem tud gondoskodni róla.

„Mennyi ideje van az embernek hátra?

Hogy fogom bírni?

Most is minden nap egy kínlódás, hogy az ember talpon tudjon maradni, tudja csinálni. A lelke az valahogy vigye tovább, a szíve, a lelke”

– mondta az édesanya.

A családok bíznak abban, hogy a Gondoskodás a Gyermekeinkért Alapítványnál gyűjthetnek annyi pénzt, amennyiből az állam helyett ők maguk építhetnek kis létszámú otthonokat.

A Belügyminisztérium szerint folyamatban van egy 25 milliárdos pályázat értékelése, amely „a támogatott lakhatás kialakítását szolgálja”.

Valódi Hírek