Figyelmeztettek a szakemberek: Veszélyben lehet a magyar gabonaállomány

Jobb előre gondoskodni a védelemről.

Az enyhe tél miatt egyes gombabetegségek – például gabonalisztharmat és szeptóriás levélfoltosság – kórokozóira figyelmeztetett az Agrofórum pénteken.

Információk szerint a korai növényvédelmi kezelés sok területen már megtörtént, ahol eddig elmaradt, ott

a felmelegedés megindulásakor érdemes lesz elvégezni.

Az egyik, szinte minden évben megjelenő gombabetegség a lisztharmat, amely az árpában és a búzában rendszeresen előfordul. A jelenlegi helyzetet az teszi súlyossá, hogy az enyhe időjárás miatt már ősszel rendkívül erős fertőzés alakult ki, ami hosszú évek óta nem okozott ilyen tömeges mértékű megbetegedést.

A fertőzés következtében a gabonanövények alsó levelei sárgulnak, pusztulnak és rövidesen barnulni fognak, illetve kiszáradnak – állt a tájékoztatásban. A kisebb esők mellett az erősebb éjszakai és hajnali harmatképződés is

elegendő lehet a járvány kialakulásához.

A másik problémát okozó növénybetegség, az őszi búzát betegítő szeptóriás levélfoltosság ritkábban jelent komolyabb veszélyt. A járvány lehetőségét azonban nem lehet kizárni, mert a fertőzés első tünetei már január közepén jelentkeztek a leveleken: tömeges levélszáradás, az alsó levelek elvesztése és a fertőzött leveleken apró, fekete pontok megjelenése.

A kórokozó számára a 15-20 Celsius fok közötti hőmérséklet a kedvező,

az időjárási előrejelzések szerint a következő hetekben várhatóan ilyen tartományban alakulnak majd a napi maximumértékek, ami nedves környezettel kombinálva segíti a fertőzés terjedését.

(MTI)

(Címlapkép: agraragazat.hu)

Valódi Hírek