Meglepő fordulat: Semjén Zsolt megszólalt arról, amiről eddig mindig hallgatott a kormány

Kicsusszant a válasz.

Rögtönzött sajtótájékoztatót tartott Semjén Zsolt, amelyen a Magyar Hang kérdésére válaszolva elmondta, hogy miért nem hozza nyilvánosságra a kormány az ügynökaktákat.

Tudniillik az LMP februárban már a 27. alkalommal kérte a kormányt, hogy hozzák nyilvánosságra az adatokat, de kérésüket a parlament Igazságügyi Bizottsága indoklás nélkül elutasította.

Ezért is rendkívüli, hogy most maga a miniszterelnök-helyettes válaszolt egy, az üggyel kapcsolatos kérdésre, bár megjegyezte, hogy ez nem az ő szakterülete.

A miniszterelnök-helyettes szerint a kormánypárti képviselők a titkosszolgálatok javaslatára nem teszik nyilvánossá az aktákat.

„Ha nyilvánosságra hoznánk az ügynökaktákat, olyan embereket is lebuktathatnánk az (egykori szovjet – a szerk.) utódállamok felé, ami Magyarországnak nemzetbiztonsági kárt okozna.

Egyszerűen a magyar emberek védelmében, a nemzeti érdekek szempontjából meggyőző volt, amit az adott szolgálatok vezetői tanácsoltak, hogy

magyar nemzetbiztonsággal ellentétes lenne,

hogyha bizonyos ügynökök neve nyilvánosságra kerülne – nem az ügynök, hanem az utódállamok szempontjából lenne veszélyes a magyar nemzeti érdekekre”

– nyilatkozta Semjén.

„Ha egy ország ügynökhálózata nyilvánosságra kerülne, az

megrendítené az ország nemzetbiztonságát”

– folytatta a politikus.

Hogy az utódállamok felől milyen kockázatot jelentene a volt titkosszolgák leleplezése, Semjén Zsolt annyit mondott az újságírónak, hogy „a fantáziájára bízom”. Szerinte a régi ügynökök már koruknál fogva sem lehetnek aktívak most, legfeljebb kis részük az.

A politikus a Magyar Hangnak azt is elárulta, nem gondolja, hogy a titkosszolgálatoknak jelezniük kellene, hogy a Fideszben vagy a KDNP-ben hány egykori ügynök volt, sőt megkockáztatja, az sem biztos, hogy a kormánypártok vezetésének ezt tudnia kellene.

Miért, a Magyar Hang főszerkesztőjének tudnia kell, ki volt ügynök a szerkesztőségben?

– kérdezett vissza cinikusan Semjén.

Továbbá hozzátette, hogy az országgyűlési képviselők és a kormány tagjai egyébként is átesnek egy nemzetbiztonsági átvilágításon, ahol megismerhetővé válik múltjuk.

Arra a kérdésre, hogy a kormánypárti országgyűlési képviselők vagy a kormánypártok között tudnak-e egykori ügynökökről, már

nem válaszolt.

Egyébként Semjén arra is büszke, hogy (az egykor még MSZP-ben politizáló) Szili Katalin belépett a KDNP-be.

Mindenkit értékelni kell,

aki a jó oldalra áll,

aki a nemzetért dolgozik, még ha a múltjában voltak is téves döntések„.

– fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Valódi Hírek