Kiszivárgott: Meggyilkolhatják Vlagyimir Putyint

Bármikor merénylet áldozata lehet az orosz diktátor.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta számos alkalommal szóltak arról a hírek, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök puccs és gyilkosság áldozatává válhat. Az információk szerint már a háború kezdete óta is volt legalább egy alkalom, amikor megpróbálták megölni az orosz diktátort – minderről maga Putyin számolt be korábban egy dokumentumfilmben.

Most a The Telegraph című napilap írt arról, hogy

„közeleg a pillanat, amikor az orosz elnök Julius Caesar sorsára juthat”.

A lapban megjelent véleménycikk szerzője, Richard Dannatt arról írt, hogy egyes források szerint az orosz elnököt nem a külső ellenségek, hanem a belső riválisai próbálhatják meg meggyilkolni.

„Elképzelhető, hogy a Putyin elleni brutusi merényletre már jóval a háború kezdetének második évfordulója (vagyis 2024. február 24.) előtt sor kerül”

– fogalmazott cikkében a volt katonatiszt.

A szerző szerint mindez annak a következménye lehet, hogy az orosz hadsereg továbbra sem tudta elérni céljait a háborúban. Az egykori vezérkari főnök szerint mostanra a kudarcok miatt egyértelművé vált, hogy

az orosz hadsereg nem tudott felkészülni megfelelően erre a konfliktusra,

amelynek legfőbb oka az lehet, hogy számukra sem voltak egyértelműek Moszkva stratégiai céljai.

Richard Dannatt hangsúlyozta: az orosz politikai vezetés az egész hadsereget megtévesztette, különösen akkor, amikor elhitették velük, hogy felszabadítóként érkezhetnek meg Ukrajnába.

Hozzátette: ezzel magyarázható az orosz hadsereg alacsony morálja és az is, hogy egyre többen fordulnak az alkoholizmus felé.

A szakember jelezte, az látható, hogy jelenleg nem egy újabb offenzívára koncentrálnak az oroszok, hanem a védelmi vonalaikat próbálják stabilizálni, felkészülve a közeljövőben várható ukrán ellentámadásra.

„Könnyen elképzelhető, hogy

az oroszok már elérték sikereik csúcsát, és innentől kezdve csak veszíteni fogják a területeket”

– fogalmazott Dannatt, hozzátéve, amennyiben az ukrán ellentámadás sikeres lesz, úgy nagy esély van arra, hogy még idén nyáron döntő csatát nyerjenek: egy harckocsikkal, páncélozott járművekkel, önjáró lövegekkel, rakétacsapásokkal és légi támogatással végrehajtott, fegyelmezetten levezényelt ellentámadás elég lehet ahhoz, hogy végleg megtörje az oroszok morálját, és az orosz hadsereget.

„Akkor pedig a frissen besorozott orosz katonák egyszerűen futásnak erednek, ahogy az a harkivi ellentámadásnál is megtörtént tavaly ősszel”

– emlékeztetett írásában a szerző, megjegyezve, ha ez megtörténik, az

Putyin bukásához fog vezetni.

Dannatt úgy látja, Putyinnal leginkább a katonaság, a katonai elit lehet elégedetlen, így ha lesz egy puccs az orosz elnök ellen, azt ők fogják előkészíteni. A brit katonatiszt konkrétan meg is nevezte, hogy ki állhat egy ilyen jellegű akció élére.

„Ha Valerij Geraszimov tábornok, az orosz hadsereg vezérkari főnöke elegendő támogatást tud szerezni, és van benne elég erkölcs és bátorság ahhoz, hogy cselekedjen, akkor

ez a háború még bőven a második évforduló előtt véget érhet.

Valószínűleg ettől a lehetőségtől félve küldte őt el őt Putyin Moszkvából, hogy személyesen vegye át a parancsnokságot Ukrajnában”

– írta Dannatt, majd hozzátette, „akár Geraszimov veszi a kezébe Brutus kését, akár másvalaki, annyi azért feltételezhető, hogy Putyin caesari pillanata már nincs olyan messze”.

„A Nyugatnak addig is folytatnia kell Ukrajna támogatását, hogy mielőbb véget érhessen az európai történelemnek ez a megdöbbentő fejezete”

– zárta írását Richard Dannatt.

(telegraph.co.uk/index.hu nyomán)

Valódi Hírek