Kiadta a figyelmeztetést Zacher Gábor: Életveszélyes ezen népszerű gyógyszerek használata

Akár illegálisan is beszerezhetőek ezek a gyógyszerek.

Az emberiség már évszázadok óta használ stimuláns szereket, napjainkra az úgynevezett

okosdrogok elterjedtté váltak,

és egyben óriási veszélyt is rejtenek magukban, hiszen egyénenként változik a hatásuk – hívta fel a figyelmet Zacher Gábor a Pénzcentrum Cashtag című vlogjában.

Az ismert toxikológus szerint csak a gyógyszerek változtak, a történet maradt a régi, hiszen már a második világháború alatt is használtak ilyen szereket, sőt gyakran fogyasztó hatású tablettaként árulták őket.

„Alapvetően stimuláns hatású vegyületről van szó, amelynek hatására felmegy a vérnyomás, élénkebbé válik, aki beszedi, megemelkedik a pulzusa, a pupillája kitágul, és úgy érzi, hogy energetizálódott – amivel szoktunk találkozni a szokásos hétvégi amfetaminbulikon”

– fejtette ki a szakértő.

Ezek a szerek dózisfüggőek, ahogy emelkedik az adag, úgy nő a kockázat is, hiszen egy-egy tabletta függőséget is okozhat.

A készítmények hatása egyénenként eltérő, így extrém esetek is előfordulhatnak,

a túladagolás halálos lehet.

Az okosdrogok népszerűek a fiatalok körében, a céljuk, hogy az elme minél hatékonyabban működjön. Magyarországon is kaphatóak az eredetileg hiperaktivitást kezelő tabletták, szigorúan receptre, bár Zacher Gábor szerint a feketepiac virágzik az ilyen készítmények esetében.

Pontos adatok ugyan nincsenek a magyarországi gyógyszerszedési „trendről”, de annyi biztos, hogy a gyógyszerfüggőség már itt is felütötte a fejét. Ez alapvetően a szorongásoldókra, alvássegítő készítményekre, nyugtatókra és kedélyjavítókra vonatkozik, a háttérben gyakran krónikus depresszió vagy egyéb súlyos mentális probléma áll.

Magyarországon Ritalin néven fut egy pörgető hatású készítmény, de szigorúan orvosi felügyelet mellett, javaslat alapján lehet szedni.

A weborvos.hu beszámolója szerint 2000 és 2020 között készült egy felmérés a gyógyszerszedésről, összesen 18 országot vizsgáltak.

Az eredmény megdöbbentő: 147 százalékkal emelkedett a gyógyszerfogyasztás aránya,

Magyarországon az érték 125 százalék volt.

A Take your Pills című dokumentumfilmben olyan amerikai egyetemisták szólaltak meg, akik szerint a tabletták segítettek nekik a koncentrációban és a tanulásban. Sokan arról számoltak be, hogy az iskolai, munkahelyi nyomás miatt nyúltak serkentő szerekhez.

Zacher Gábor így nyilatkozott a jelenségről:

„Elképzelhető, hogy nem azért nyúl szerekhez ma egy fiatal, hogy 160-as bpm-mel pörögjön szombat éjjel a Morrison’s 2-ben, hanem azért, mert a könyv mellett akar ülni és tanulna akár napi 4 óra alvással is, mert meg akar felelni az elvárásoknak.”

A pörgetők mellett jelen vannak a piacon a nyugtatók is. A leggyakrabban használt készítmények között vannak az alprazolám alapú tabletták, például Frontin, Xanax, Helex. Az alprazolám gyógyszerként szorongásoldó, nyugtató, izomlazító hatású készítmény, epilepszia kezelésére is használják.

„Valljuk be, ezek jó szerek: beveszi az ember, ellazul tőle, eltűnik a felhő a feje fölül. Csak egy vele a baj: amikor elmúlik a hatása, a felhő ismét megjelenik. És az illető bejárja azt az utat, melynek a vége a függőség:

egyre több és több kell, ahogy hozzászokik a szervezete.

Akár 4 hónap alatt kialakulhat a gyógyszerfüggőség. Akkor van baj, ha a számára felírt havi adag 2,5 hét alatt elfogy”

– fogalmazott a szakember.

(penzcentrum.hu/YouTube)

Valódi Hírek