Nagyon súlyos dolog derült ki egy fideszes önkormányzatról

Erre szemet hunyt az Orbán-kormány.

Folyamatosan elmarasztalja a hatóság és a bíróság a fideszes vezetésű Sümeget, súlyos közbeszerzési vétségek miatt. A város azonban eddig megúszta a büntetések kifizetését, mert „elengedték” azokat, a legfrissebb közbeszerzés ügyében pedig a rendőrség megszüntette a nyomozást.

A kormánypárti vezetésű Veszprém megyei kisvárosra azért szabták ki a visszatérítést, mert sorozatban már a sokadik alkalommal követtek el szabálytalan közbeszerzést olyan beruházásokon, amelyekre uniós pénzt kértek.

Az önkormányzatnak legutóbb19,26 millió forintot kellett volna visszafizetnie, ez6000 lakossal számolva kb. 3200 forintot jelent fejenként, vagyis ennyivel kevesebb pénz jutott volna a helyi lakosok életszínvonalának emelésére.

A Közbeszerzési Hatóság tavaly januárban megállapította a jogsértést, majd miután a város bíróságon támadta meg a határozatot, novemberben a Fővárosi Törvényszék is megállapította, hogy a Tóth Tivadar utca kerékpározhatóvá tétele elnevezésű projektnél

súlyos közbeszerzési szabálysértés történt, és vissza kell fizetni 19,2 millió forintot.

Azonban kiderült, mégsem kell visszafizetniük az összeget, mert azt „elengedték” – derült ki a hvg.hu birtokába került dokumentumból.

Egy helyi lakos közérdekű adatigénylésére válaszul idén február 28-án Végh László Fidesz-KDNP-s polgármester közölte, hogy „a visszafizetést elengedték 2022. december 16-án kelt tájékoztatóval, 18 686 770,-Ft összegű tőke és 574 185,-Ft kamat összegre vonatkozólag.”

Sümeg városa többször is részesült abban a kiváltságban, hogy „elengedték” fizetési kötelezettségüket. Egy bölcsődeépítésre elköltött 76,9 milliós támogatásból szabálytalan közbeszerzés miatt 25 százalékot, vagyis több mint 19 milliót kellett volna visszafizetni, de a tavalyi parlamenti választás előtt, 2021 végén ezt átvállalta a várostól a kormány. Mindezt Navracsics Tibor, a körzet később megválasztott országgyűlési képviselője jelentette be.

A lap arra is felhívta a figyelmet, meglepően érdekes az is, hogy miközben Sümegnek többször gondja akadt az EU-s pénzekből végzett beruházásokkal, a város honlapján jól látható helyen egy számláló jelzi „a sümegi önkormányzatnak megítélt európai támogatás összegét”.

A számláló most 3,09 milliárd forint felett jár, ám azt már nem tüntetik fel, hogy ebből levonják-e a szabálytalanságok miatt visszafizetett összegeket.

A bölcsődés beruházásnál és több másiknál is a gyakran a Pénzügyminisztérium utasítására vizsgálódó Közbeszerzési Hatóság döntőbizottsága a jogsértést abban látta, hogy szabálytalanul hozták ki győztesnek a város saját tulajdonú cégét, a Sümegi Közszolgáltató Kft-t. Végh László polgármester több elmarasztaló határozatot is megtámadott a bíróságon, de

veszített.

A 24.hu korábban arról írt, hogy 2021-ben, miután a Közbeszerzési Hatóság súlyos jogsértéseket állapított meg uniós támogatású sümegi beruházásoknál, a Pénzügyminisztérium úgy döntött: visszafizetteti a teljes, 120 milliós összeget az önkormányzattal. Emiatt akkora botrány tört ki a helyi képviselő-testületben, hogy méltatlansági eljárást kezdeményeztek Végh László polgármester ellen, de a városvezető javára döntött a fideszes többségű testület: 5-3 arányú szavazás után megúszta, hogy felelősségre vonják, és maradhatott a posztján.

Korábban az okozott botrányt a városban, hogy a polgármester az élettársára bízta a helyi szakellátó intézmény vezetését, megduplázta a fizetését is, de kiderült, hogy a nőnek hamis az érettségije, ezért végül utóbb lemondott – írták.

Szintén a Sümegi Közszolgáltató Kft. volt a főszereplője annak a tavaly nyári esetnek is, amelyből végül rendőrségi nyomozás lett, ám a vizsgálat úgy ért véget, hogy megszüntették a kartellbűncselekmény és hűtlen kezelés gyanúja ügyében folytatott eljárást a sümegi önkormányzat tervezett újabb beruházása miatt.

A rendőrség a laphoz eljutott, március 13-i határozatában, mindezt úgy indokolta:

„A cselekmény nem bűncselekmény.”

Mint írták, a rendőrségi nyomozás azért indulhatott meg, mert Polt Péter legfőbb ügyész feljelentésként értékelte a DK-s Vadai Ágnes írásbeli kérdését, amit az ellenzéki képviselő „Sümegen bármit megtehet a helyi hatalom?” címmel nyújtotta be azután, hogy a Sümegi Szó beszámolt a július 7-i sümegi képviselőtestületi ülésről, és arról, amit Végh László Fidesz-KDNP-s polgármester ott mondott.

A tavaly nyári ülésen egy EU-s pénzekből tervezett 32 milliósra becsült turisztikai fejlesztés munkáiról volt szó. Az ülésről hangfelvétel is készült, amelyben a polgármester azt mondta: házon belül,a város saját cége, a Sümegi Közszolgáltató Kft. nyeri majd a megbízást, de a rend kedvéért bekérnek a más helyi közbeszerzéseken rendre induló más cégektől is ajánlatot.

„Attól függetlenül, hogy a Közszolg fogja elvégezni, ugye ezt gyakorlatilag kijelenthetjük, mivel hogy az in-house eljárásban lesz kiírva, de ettől függetlenül három árajánlatot be kell kérnünk, más cégektől is, hogy látszódjon, hogy a Közszolgnak az ajánlata az nem túlzó”

– fogalmazott Végh László.

A lap azóta megnézte az összes önkormányzati határozatot és mint közölték, nincs semmi nyoma annak, hogy tavaly júliusban bekérték volna az árajánlatokat, vagy hogy azokat tárgyalták volna. Sümegi forrásaik szintén megerősítették, hogy nem volt azóta testületi döntés a beruházásról, és

az EU-s támogatás pedig köddé válhatott,

mert év végéig kellett volna készre jelenteni a projektet.

Végh László polgármester a szabálytalanságok miatt nem különösebben izgatja magát, ugyanis hosszú távra tervez. Erre utal a tavalyi Facebookra feltöltött videója is, amelyben a sok elnyert EU-s támogatással dicsekszik.

„Az elmúlt évek a folyamatos fejlesztés jegyében teltek. Lehet ránk kígyót-békát kiabálni, vádolni, és sarat dobálni. Tessék végig menni a városon. A jövőre vonatkozó tervek is megvannak. Várjuk hozzá a pályázatotokat és a támogatást”

– írta posztjában Végh László.

Valódi Hírek