DK: Benyújtottuk az uniós pénzek hazahozatalához szükséges törvénymódosítást

Itt a bejelentés.

Kétszeresen is az Orbán-kormány a felelős, amiért nem jönnek az uniós források – hangsúlyozta Arató Gergely a Demokratikus Koalíció hétfői online sajtótájékoztatóján.

Az Európai Unió Bizottsága ugyanis még 2022 novemberében rögzítette, melyek azok a lépések, amelyeket a kormánynak meg kell tennie a korrupció csökkentéséért és a jogállamiság helyreállításáért. A kormány március 31-ét jelölte ki határidőnek: eddig kellett volna benyújtani és elfogadni a szükséges jogszabályokat. A határidő lejárt, de a vállalt intézkedések nem történtek meg – összegezte a helyzetet a kormányprogramért felelős árnyékminiszter.

Az árnyékkormány felkérésére a Demokratikus Koalíció frakciója benyújtotta az uniós pénzek hazahozatalához szükséges törvénymódosítást.

Mint Arató elmondta, a módosítás többek között:

  • helyreállítja az igazságszolgáltatást és az alkotmánybíróság függetlenségét,
  • garantálja a bírók és bírósági vezetők szakmai alapú kiválasztását,
  • kitiltja az egyetemi kuratóriumokból a politikusokat, és előírja, hogy a kuratóriumok tagjait az egyetemi polgárok válasszák,
  • megteremti az Európai Ügyészséghez való csatlakozás feltételeit,
  • könnyíti a korrupciós bűncselekmények felderítését.

„Amíg az Orbán-kormány elárulta a magyar érdeket, addig az árnyékkormány Magyarország egyetlen reménye arra, hogy hazánk hozzájusson az Orbán miatt felfüggesztett uniós pénzekhez”

– jelentette ki Arató.

Ha a kormány teljesítené a jogállami feltételeket, ha lemondott volna korlátlan hatalma egy részéről, és főleg a korlátlan lopás lehetőségéről – tette hozzá a politikus, akkor már megérkezhettek volna az uniós források.

Elmondása szerint a kormány választás elé került:

Jöjjenek az uniós pénzek, de ne lehessen ellopni őket, vagy egyáltalán ne jöjjenek a brüsszeli források. A miniszterelnök az utóbbit választotta – fogalmazott Arató.

Kijelentette:

„Orbán Viktornak és a Fidesznek fontosabb volt a saját zsebe és a hatalom, mint a haza sorsa. Ez szégyen!”

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek