Több kilométeres katonai konvoj tartott Budapest felé – reagált a Honvédelmi Minisztérium

Oszlopmenetet hajtottak végre.

A Nyugati Fény egyik olvasója hívta fel szerkesztőségünk figyelmét a pénteki különös katonai aktivitásra.

Zoltán Budapest felé tartott az M5-ös autópályán, amikor Kecskemét és Albertirsa között a szembejövő forgalomban különböző katonai járművek sokaságára lett figyelmes.

„Én még ilyet nem láttam. Harckocsik, tankok, lánctalpasok, volt ott minden, hatalmas sorban”

– fogalmazott lapunknak a férfi.

Azt is mondta, nagy volt a dugó az érintett útszakaszon. Arra saccol, hogy egy 4-5 kilométeren keresztül torlódtak fel az autók.

Az ügyben megkérdeztük a Honvédelmi Minisztériumot, ahonnan a következő választ kaptuk:

„Az Ön által említett útvonalon a mai napon BTR harckocsik hajtanak végre oszlop menetet. A Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva törekszik arra, hogy az állampolgárok nyugalmát a lehető legkisebb mértékben zavarja.”

A BTR–80 (oroszul: bronyetranszportyor, magyarul páncélozott szállító harcjármű) a Szovjetunióban tervezett 8×8 kerékképletű páncélozott, személyszállító harcjármű.

Megnéztük a net.jogtar.hu oldalon, hogy a hatályos jogszabályok közül van-e valami az „oszlop menet” kifejezésre. Találtunk egy rendeletet, amely így szól:

a) honvédségi jármű: a 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó, kifejezetten katonai célra gyártott vagy átalakított, közúti forgalomba nem helyezett, kizárólag a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezetei által üzemeltetett,

legfeljebb kilenc személy szállítására alkalmas páncélozott kerekes jármű, amely a rendeltetésszerű használata során alapvetően közutat nem vesz igénybe, azon csak ideiglenesen, békeidőszakban kizárólag oszlop menetben közlekedik,

b) oszlop menet: a honvédségi járművek meghatározott rendben történő tervszerű, szervezett mozgása.

Hogy ennek van-e bármi köze ahhoz, amit Orbán Viktor péntek reggel mondott a Kossuth Rádióban, nem tudni. A miniszterelnök arról beszélt, nem tartja kizártnak a világháborút.

Valódi Hírek