Eltorzított idézetekkel próbálta lejáratni Feldmár Andrást egy női magazin

A bulvár áldozata lett a neves pszichoterapeuta.

Közleményt adott ki a Feldmár Intézet, miután az elmúlt napokban több közszereplő és a wmn.hu nevű női magazin is összehangolt lejárató akciót indított az intézet alapítójával, Feldmár Andrással szemben.

A támadások alapja egy online beszélgetés volt, mely Kovács András Péter humorista és Feldmár András között zajlott a napokban, erről született egy tendenciózus, Feldmárt lejárató cikk a wmn.hu-n, ami után több közszereplő az eredeti beszélgetés ismerete nélkül, a fals cikkre alapozva követelte a neves pszichoterapeuta kirekesztését a szakmából.

A Feldmár Intézet a támadásokra reagálva pénteken egy közleményt adott ki, ebben azt írják:

„Megdöbbenve nézzük, mi történik körülöttünk. Akik Feldmár András lejáratásába sok energiát invesztáltak az elmúlt napokban, nem felénk kell elszámoljanak, hanem saját követőik felé, akik tisztelik őket.

Ahogy eddig, ezután is a beszélgetést népszerűsítjük és párbeszédre hívunk mindenkit, azokat is, akikkel nem vagyunk közös nevezőn. Ettől eddig sem zárkóztunk el, sőt különböző fórumokat hozunk létre az eszmecserének.”

A közleményt egy Feldmár-idézet zárja:

„Az igazi beszélgetés az, amiben az igazság megmutatja magát. Egy jó dialógus szeretettel teli, amiben sem a másik nem tudja, mi a tuti, sem én, de ha jóindulatúak és őszinték vagyunk, megjelenik közöttünk az igazság. Nagy élmény.”

Az Intézet egyúttal nyilvánosságra hozta a tényleges beszélgetés-részletet is Feldmár András és Kovács András Péter között, amelynek a wmn.hu általi eltorzítása indította el a lavinát.

Az eredeti beszélgetés így hangzott:

Feldmár András: A mesterem azt mondta, hogy csak annak van szüksége terápiára, akinek már nincsenek barátai.

Kovács András Péter: Oh.

Feldmár András: A terapeutának az a talentuma, hogy tud szeretni olyan embereket, akiket már mások nem szeretnek.

Kovács András Péter: Ez de jó.

Feldmár András: És azon keresztül, hogy a terapeuta szeretni tud, amikor már senki nem szeret, akkor fellobban benned az a lehetőség, hogy te szerethető vagy. És akkor találsz új embereket, akik majd szeretnek. Úgyhogy itt nem arról van szó, hogy normális vagy, vagy nem normális; ha vannak barátaid, akkor nincs szükséged terapeutára. Majd ha már nem lesznek, akkor nézzél körül.

Kovács András Péter: Na, tessék, mennyit spóroltam ezzel a jó tanáccsal! De nem tévesztik össze az emberek gyakran a terapeutát és a barátot? Mert tudom, hogy terapeuták oldaláról is lehet egy ilyen megmentői téveszme, hogy majd én terapeutaként őt megmentem, de hát gondolom a páciensek is gyakran esnek bele abba a hibába, hogy a barátot vagy a megmentőt vagy a szerelmet látják a terapeutában.

Feldmár András: Jah. De hát már a Freud is azt mondta, bár kevesen veszik őt komolyan ma, én komolyan veszem őt nagyon, ő azt mondta, hogy a legjobb terapeuta az az, aki leginkább frusztrálja a páciensét. Mert hogyha nem frusztrálod a páciensedet, akkor tulajdonképpen prostituált vagy, nem terapeuta. Tehát hogy ha én beállok, a pro-stituált az beáll valaki helyett, hogyha én a barátod helyett a barátod leszek, akkor tulajdonképpen adom neked, amire szükséged van, ahelyett, hogy megtanítsalak arra, hogy hol találj valakit magadnak. Úgyhogy én megtanítok embereket horgászni, de nem adok nekik halat.

Kovács András Péter: Aha, értem. Értem.

Feldmár András: Ha halat adnék, akkor csak magamra szoktatnálak. Az nekem esetleg jó lenne, de neked nem.

.

(via hvg.hu)

Valódi Hírek