Itt az újabb dermesztő bejelentés: Kína háborúra készül

Aggasztó fejlemények.

Megdöbbentő bejelentést tett Hszi Csin-ping kínai elnök az ország parlamentjében: az államfő kijelentette, hogy országa „háborúra készül„, azt azonban nem részletezte, hogy pontosan ki ellen és mikor – írta a Foreign Affairs.

Mint felidézték, a kínai közlésekben március 1-jén lehetett érzékelni az első változásokat, amikor a Kínai Kommunista Párt pártlapjában megjelent egy esszé „Hszi Csing-ping elnök útmutatásával és a hadsereg megerősítésével dicsőségesen fogunk előre menetelni” címmel.

A közelmúltban pedig több jel utalt arra, hogy Kína készül valamire:

  • A kormány megduplázta 2023-ra az ország védelmi kiadásait.
  • Tervet nyújtottak be arról, hogy csökkentsék Kína külföldi gabonára való rászorultságát.
  • A Tajvani-szoros kínai oldalán több, légitámadások ellen oltalmat nyújtó bunkert építettek.
  • Valamint módosították az állam honvédelmi törvényét, amely többek között lehetővé tette új területvédelmi erők létrehozását, illetve felgyorsíthatja a tartalékos katonák behívását.

A kínai elnök azt ugyan nem fejtette ki részletesen, hogy kivel tervez háborúzni, azonban szinte biztosra vehető, hogy az üzenet Tajvannak, ezzel együtt pedig a sziget szövetségeseinek, az Egyesült Államoknak, Japánnak, Dél-Koreának és Ausztráliának szólt.

Hszi elnök az elmúlt hónapokban több beszédet is intézett népéhez, amelyekben többször is bírálta Washington politikáját, valamint „nehéz időket” jósolt az ország gazdaságának.

A Portfolio ugyanakkor megjegyezte, hogy a kínai elnök retorikájának évek óta része a „háborúra való készülés” szófordulata: 2020-ban például egy katonai bázison tett látogatása során mondta azt, hogy a katonáknak „testben és lélekben is” a harcra kell készülnie.

Szintén csütörtökön jelentette be a kínai védelmi minisztérium szóvivője, hogy

a kínai hadsereg kész fokozni az orosz hadsereggel a stratégiai kommunikációt és egyeztetést.

„A két ország kész együtt tenni a globális biztonsági kezdeményezések megvalósításáért”

– közölte Tan Ke-fej, a védelmi tárca szóvivője, hozzátéve, a felek a bizalom elmélyítésére törekszenek, nemzetközi téren pedig „a tisztesség és az igazságosság közös védelmezésére„.

(foreignaffairs.com/portfolio.hu)

Valódi Hírek