Döbbenetes fordulat: Összerúgta a port Putyin az Orbán-kormánnyal

Próbálják fenntartani a párbeszédet.

„Magyarország barátságtalan országnak minősül Oroszország számára

a szankcióhoz való csatlakozás miatt, de a párbeszéd csatornái nyitva állnak”

– fogalmazott Jevgenyij Sztanyiszlavov budapesti orosz nagykövet a RIA Novoszty nevű orosz állami hírportálnak csütörtökön.

„Budapest pragmatikus álláspontot képvisel, amelyet még az EU-ban és a NATO-ban lévő szövetségesei nyomására sem fog feladni”

– tette hozzá.

Magyarország aláírta Brüsszel összes szankciós csomagját, ezért minősíti az orosz kormány barátságtalan államnak. Sztanyiszlavov szerint

az ilyen országokkal szemben megtorló intézkedéseket alkalmazhat az orosz vezetés.

Kiemelte, hogy a szankciók miatt a két ország közötti kapcsolatok gyengültek politikai, gazdasági, kulturális, valamint az emberi kapcsolatok terén. Ennek ellenére optimista az orosz nagykövet, fenntartják a kommunikációt Magyarországgal azért, hogy – mint fogalmazott – „az elmúlt évek pozitív fejleményeit” megőrizzék.

Eközben már Vlagyimir Putyin is elismerte, hogy az uniós szankcióknak lehetnek negatív következményei az orosz gazdaságra. Ez volt az első alkalom, hogy az orosz elnök hasonló kijelentést tett. A magyar kormány szerint azonban a brüsszeli szankciós csomagok mindenkinek jobban fájnak, mint Oroszországnak.

Valódi Hírek