Árnyékkormány: A pedagógusok megfélemlítése helyett azonnali béremelésre van szükség

Konkrét javaslatokat fogalmaztak meg.

Véletlenül, egy írásbeli kérdésre adott válaszból derült ki, hogy a Belügyminisztérium el akarja törölni a tanárok közalkalmazotti státuszát.

Annak ellenére lépik ezt meg, hogy a pedagógus-szakszervezetek már szeptemberben figyelmeztettek az első ezzel kapcsolatos hírek hallatán, hogy borzasztó következményekkel járna a változás – írta lapunkhoz is eljuttatott közleményében Barkóczi Balázs oktatási és kulturális árnyékminiszter.

Hangsúlyozta: az árnyékkormány szerint a „státusztörvény” kizárólag a politikai bosszúról szól a tanárok és diákok tiltakozására reagálva. A hatására súlyosan csökkenni fog a pedagógusok szakmai szabadsága és érdekérvényesítő képessége, amelyet követően szerinte még kiszolgáltatottabbak lesznek a tankerületi központnak.

A politikus kiemelte: az oktatásban meglévő problémák, a pedagógusok védelme és a pedagógushiány enyhítése helyett ez is csak a közoktatásban dolgozók megfélemlítését szolgálja, és

a további értelmetlen centralizációt irányozza elő.

Az árnyékkormány szerint inkább

  • a jogtalanul elbocsátott pedagógusok azonnali visszavételére,
  • a munkaidő maximalizálásra,
  • a túlórák kifizetésére,
  • a garantált illetmények 45%-os emelésére
  • és a sztrájktörvény eltörlésére van szükség.

„Ezért az árnyékkormány Magyarország egyetlen reménye arra, hogy megbecsüljék a tanárainkat, és minden diáknak európai szintű oktatás járjon”

– zárta közleményét a politikus.

Valódi Hírek