Nem váltja valóra Budapest Orbánék álmát: Nemet mondtak a kormánynak az ellenzék képviselői

Ezt nem engedik nekik.

Az ellenzéki képviselők szerint elfogadhatatlan a kormány terve a járóbeteg-ellátás államosítására – derült ki a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülését megelőző sajtótájékoztatón.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője így értékelte a helyzetet:

„Tíz évvel ezelőtt döntött a kormány a fővárosi kórházak államosításáról, azóta >>kilométer hosszú várólista, amortizálódó épületek és komoly szakemberhiány<< alakult ki.

Komoly kockázatot jelent kórházba kerülni, de nem az orvosok vagy az ápolók miatt.”

Kiemelte: a kórházi főigazgató leveléből ki sem derült, miért lenne jó a fővárosnak, ha a kormány kezébe kerülnének a szakrendelők.

„Nem kívánja átadni a kormánynak a szakellátó intézményeit sem a főváros, sem Zugló”

– hangsúlyozta a politikus, hozzátéve: erről a határozati javaslatról a szerdai ülésen tárgyalnak, és

kezdeményezni fogják, hogy a járóbeteg-szakellátás a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában maradjon.

Bősz Anett, a főváros humánpolitikájáért felelős főpolgármester- helyettese Szaniszló Sándorral, a DK fővárosi frakcióvezetőjével értékelte a javaslatot. Felidézte a kormány 2011-ben kezdett akcióját, amikor az oktatási rendszer „erőszakos centralizálásába” kezdtek.

„A kormányzat korlátozta az iskolák tanszabadságát, „lábbal tiporta” az iskolapolgárok méltóságát, de képtelenné vált az önmaga által vállalt feladatok ellátására. Ugyanez várható a szakrendelők esetében is, ha a kormányzati szándék célba ér”

– vetítette előre.

Szaniszló Sándor felszólította a kormányt, hogy utalja át az Egészséges Budapest Programban a fővárosnak az idei évi támogatást és tegyen meg mindent az orvos-és szakápolóhiány enyhítésére.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere közösségi oldalán számolt be a közgyűlés döntéséről. Szerinte a fővárosban romlana az egészségügy, ha az állam átvenné az önkormányzatok fenntartói szerepét. Elmondása szerint

a kerületek mindent megtesznek, hogy a szakrendelőket fejlesszék és támogassák,

ezen felül adománygyűjtéseket is szerveznek, ahogy a Budapest Bike Maffia is tette. Ezért nem adják át a kormánynak a szakrendelőket. A főpolgármester sajnálja, hogy a Fidesz képviselői ebben a kérdésben sem állnak a főváros mellé.


(MTI/Karácsony Gergely/Facebook)

Valódi Hírek