Hatalmas öngól: Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor egyszerre kaptak rossz hírt

A mögöttük álló cég évek óta nem látott ekkora mínuszt.

Nagyot bukott a Puskás Futball Kft., 2022-ben

több mint 1,5 milliárdos veszteséggel zárt a Puskás Akadémia FC mögött álló gazdálkodás.

Az Orbán Viktor által alapított, Mészáros Lőrinc tulajdonolta csapat mögötti gazdasági társaság utoljára az akadémia indulása előtti években teljesített ilyen rosszul, de a veszteség közel sem volt akkora, mint tavaly: a 127 milliós érték meg sem közelíti a mostani milliárdos összeget.

Bár az előző évben 536 millió forintos nyereséget könyvelhettek el, az összeg eltörpül a 2022-es év záróegyenlege mellett, amely mögött a bevételek megtorpanása áll. Az értékesítésből ugyanis „csupán” 2,89 milliárdot kaszáltak, ami fele a korábban könyvelt 4,8 milliárdnak.

Eközben az egyéb bevételek többszörösére nőttek: 199,5 millió után 784 millió folyt be.

Az anyagjellegű költségek viszont 44 százalékkal, a személyi jellegűek pedig 13 százalékkal emelkedtek: előbbi 1,3 milliárdra, utóbbi 3,06 milliárdra.

Összességében negyedével zuhantak a bevételek a cég 2022-es kasszájában – derültek ki a számok a Kft. éves gazdálkodásáról szóló beszámolóból.

A visszaesésre azonban nem ad pontos magyarázatot a dokumentum, amelyből évről érvre kihagyják a részletezést, ugyanis ide könyvelik a szponzori és a reklámból származó bevételeket, a jegyek és bérletekből befolyt összegeket és a kereskedelmi bevételeket is.

Az elitalakulat tagjainak viszont nincs oka szomorkodásra: az átlagos létszám tavaly 96 fő volt, akik után 2,8 milliárdos bérköltséget írtak el, azaz:

2,4 millió forint volt a bruttó átlagbér.

Fontos megjegyezni, hogy a takarítóktól az irodai munkatársakon át a játékosokig terjedő összes bérköltségről van szó. Az átlagbérük egyébként 20 százalékos emelkedést mutatott a 2021-es 2,072 millióhoz képest.

Összességében tehát 1,5 milliárdos a veszteség, de ettől még nem fog csődbe menni a Kft., ugyanis az elmúlt években 2 milliárdot halmozott fel tartaléknak, amely bőven fedezi a mínuszt.

Az ábra a felcsúti bevételek alakulását, és az adózott eredményeket mutatja. Forrás: mfor.hu. Ábra: Flourish

(mfor.hu nyomán)

Valódi Hírek