Vége a titkolózásnak: Megvan, mit einstandol legközelebb az Orbán-kormány

Túlzottan nem reklámozzák.

A sümegi palota is szerepel azon a 12 elemből álló listán, amely az állami tulajdonban lévő kastélyok magánosítását célozza – számolt be róla Németh Szabolcs sümegi lokálpatrióta közösségi oldalán. Gyanúja szerint már két évvel ezelőtt, a kastély felújítását követően is tervben volt az épület magánosítása, mert – mint írta – feltűnő volt, hogy a beruházást „nem lopták szét„.

Németh bejegyzésében azt is megemlítette, hogy míg a kastélyt magánosítani, addig a sümegi járóbeteg-ellátó rendelőintézetet államosítani kívánja a kormány. Bár elmondása szerint az ügyben „nagy a csend„, a háttérben a fenntartó már meghozta a döntést arról, hogy átadja az államnak az intézmény fenntartói jogait.

Németh Szabolcs írását változtatás nélkül idézzük alább:

Veszik-Viszik!

Pontosabban csak viszik! Egy kiszivárgott törvénytervezet szerint a NÖF Kft. kezelésében lévő 50 kastély közül 12 darabot jelölne ki az állam arra, hogy azokat vagyonkezelő alapítványoknak vagy más magánjogi szereplőknek átadja.

Persze tiszta véletlen, hogy csak azokat a kastélyokat jelölik ki átadásra, amelyek jó állapotúak és az állami kastély-program keretein belül milliárdokért felújításra kerültek.

Ebbe a 12-es kijelölésbe belekerült a sümegi Püspöki Palota is, az a Püspöki Palota, melyet európai és magyar közpénzből újítottak fel, a 2 milliárdból felújított Püspöki Palotát 2021-ben adták át. A felújítás alatt és az átadáskor is már sejtettem, hogy ez valakinek készül és nem a tárlatlátogatóknak.

Látványos volt, hogy ezt a projektet nem lopták szét,

mint más uniós forrásból finanszírozott projektet, magyarul nem a gyors haszonra hajtottak, hanem igenis be kellett építeni az anyagot és arra kellett költeni a pénzt, amire adták. Az okát most már láthatjuk is.

A törvénytervezet szerint még a NÖF által a berendezésre múzeumokból kölcsönzött vagy műtárgypiacon megvett tárgyak is az el vagy átadott épületekben maradnának. A 12-es listán szereplő Püspöki Palotát – a törvénytervezet szerint – kétféle módon lehet „megszerezni”, a tervezet két lehetőséget vázol: az egyik a tulajdonjog ingyenes átruházása, a másik vagyonkezelésbe adás.

A vagyonkezelés (ötven vagy kilencvenkilenc évre) legalább elvben megtartja az épületet állami tulajdonban, míg az ingyenes tulajdonba adás esetében az értékes vagyonelemet az állam egyszerűen elajándékozza.

Odaadja annak, akinek megtetszett.

Az arcátlan helyzetet fokozandó a kezelésre átadást követően 10 évig az állam vállalja az üzemeltetés költségét, de a bevétel már az új kezelőhöz, tulajdonoshoz folyna be.
A kastélyok, paloták átadásának előszele már érezhető, hisz a NÖF Kft. tömeges elbocsájtást hajt végre.

Csütörtökön járt Sümegen a NÖF Kft. régióvezetője és a három embernek fel is mondott a Püspöki Palotában.

Ugye Sümeg városnak a Palotához már 2016 óta semmi köze azon kívül, hogy Sümegen található. A városnak sem bevétele, sem pedig beleszólása nincs, hogy mi is történik ott, a vezetés lemondott róla. Bár a városvezetés állandóan saját eredményként számolt be arról, amihez semmi köze nem volt.

Mondjuk érdekes, hogy most, mikor viszik (hívjuk einstand-nak) a Püspöki Palotát, nagy a csend vagy hívjuk inkább sunnyogásnak. Pedig 1989-ben, mikor az egyház akarta megszerezni, lakossági nyomásra nem adta az akkori tanács vezetése, mikor 1993-ban egy külföldi befektető kaszinót és 800 férőhelyes hotelt akart a Palotából, nem engedték a város akkori lokálpatriótái.

Igaz utóbbit a vár akkori és mostani üzemeltetője sem, hisz konkurencia lett volna. 1990-től minden évben milliókat költött Sümeg városa a Püspöki Palotára, 2011-ben 300 milliót a Norvég alapból, legutóbb pedig 2 milliárd forint közpénzt. Most pedig ingyen kiszervezik magánalapítványba vagy magánkézbe.

Nyilván csakis azért, hogy a „zembereknek” jobb legyen. A Palota alatti Népkert pedig marad olyan elhanyagolt, amilyen… Most 12 műemlék, közöttük a Püspöki Palota, hamarosan pedig a Sümegi Vár, hisz már pontosan tudni, hogy kinek a kezébe is kerül a palota, majd vár.

De ha már einstandról volt szó, akkor egy kis információt hadd osszak meg a Sümegen és a térségben élőkkel, ugyanis erről is nagy a csend.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) március elején kereste meg a helyi önkormányzatokat, hogy felmérjék a fenntartásukban működő szakellátók eszközparkját és a személyzeti létszámot. Továbbá nyilatkozattételre kérték fel őket, hogy átadják-e a szakrendelőiket az államnak.

A sümegi járóbeteg szakellátó működtetését a kistérség látja el (melynek Sümeg is tagja), így itt a kistérségi tanácsnak kellett döntést hozni és nyilatkozni, hogy mi is a szándékuk a sümegi szakrendelőkkel kapcsolatosan. A héten döntött is a kistérség és arra az álláspontra jutottak, ha az átadás nem okoz a betegeknek hátrányt, akkor nem zárkóznak el tőle.

Így ha az állam nem gondolja meg magát, akkor a sümegi járóbeteg szakellátás is államosításra kerül. Hogy utána leépítéssel járó központosítás lesz, netán ilyen-olyan szakellátásokat elvisznek-e Sümegről „ideiglenesen”, esetleg ezt is kiszervezik valami félig magán, félig állami fenntartású cégbe, alapítványba, nem tudni.

Igaz, ha megígérik, hogy minden rendben lesz, akkor biztos úgy lesz, hisz a Püspöki Palotánál is megígérték, hogy a közé marad…

(Németh Szabolcs/Facebook)

Valódi Hírek