Sermer Ádám: Ne engedjük többé a Fidesznek, hogy az előválasztással belenyúljon az ellenzéki jelölt kiválasztásába!

Vélemény.

Hosszabb véleményposztban fejtette ki ellenérveit az előválasztással kapcsolatban Sermer Ádám liberális politikus, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 7. számú választókerület tavalyi ellenzéki jelöltje.

Sermer Ádám írását változtatás nélkül idézzük a közösségi oldaláról alább.

Ellenzéki előválasztás: mentőöv a Fidesznek

Közeledünk a 2024-es önkormányzati- és európai parlamenti választásokhoz, melyek lényegében a 2026-os országgyűlési választások előszobájának is tekinthető, kiemelten fontos belpolitikai pillanatok lesznek. Legnagyobb sajnálatomra egyre többször hallom ismét felmerülni az előválasztás lehetőségét is…

Bár 2021-ben én magam is megmérettettem Dél-Borsodban ilyen módon, és állva is maradtam, most mégis szívből remélem, hogy végül nagyon kevés esetben fogjuk feldobni ezt a magas labdát az állampártnak és szavazóinak!

Nem gondolom, hogy a 2021-es előválasztás első fordulójába sok helyen szólhattak bele kormánypárti szavazók, de meggyőződésem, hogy a második fordulóban már aktív szerepet vállaltak ők is. Egyszer csak a semmiből megjelent egy óriási tömeg az ellenzéki előválasztás rendszerében, majd ugyanez a tömeg az éles választáson már ismét nem volt sehol. Legalábbis az ellenzéki szavazótáborban biztosan nem…

Mindeközben a Fidesz legfőbb kampányeleme a „Stop Gyurcsány! Stop Karácsony!” a főpolgármester (nem villamos miatti) visszalépésekor központilag megkapta a teljesülés jelképét – a pipát Karácsony neve mellé.

Maradt a Fidesz legfontosabb üzenete: „Stop Gyurcsány!”. Bár az állampárt szavazótábora könnyen mozgatható vezényszóra is, nem gondolom, hogy komoly szervezést igényelt volna, hogy az előválasztás 2. fordulóját egyfajta Gyurcsány-ellenes véleménynyilvánítási lehetőségként értelmezzék.

Nem véletlen, hogy a nemzetközi demokrácia-történet előválasztási folyamatai minden más esetben pártokon belül szoktak lezajlani. Olyan közegben, ahol csupán párttagok, esetleg regisztrált szimpatizánsok vehetnek részt a kiválasztás folyamatában, így vehető biztosra, hogy a résztvevők később, élesben is az előválasztás győztese mögé fognak felsorakozni.

Ha viszont kinyitjuk ezt a folyamatot minden szavazó számára, azzal felkínáljuk a lehetőséget az állampártnak, hogy kiválaszthassa a számára kedvezőbbnek tűnő, ellenzéki kihívót a legfontosabb pozíciók esetén.

A NER-korszak eddigi legnagyobb kétharmados, fideszes tarolása elég bizonyíték kell legyen arra, hogy ez ellen a borzalmas rendszer ellen nincsenek csodafegyverek, nincsenek messiások – kizárólag a sok munkát és sok emberi erőforrást igénylő, országos hálózatépítésen keresztül nyílhat lehetőségünk az érdemi változásra. (egyébként hasonlóan ahhoz, ahogy anno a Fidesz is előkészítette az első kétharmados sikerét…)

Miközben a Demokratikus Koalíció Árnyékkormánya Dobrev Klára vezetésével készül a jelenlegi pártállami hatalom helyett egy az állampolgárokat szolgáló kormány megalakítására… Miközben a DK szervezete folyamatosan fejlődik, bővül, országos lefedettsége egyre gyorsabban javul, így egyre inkább alkalmassá válik egy kormányváltó társadalmi akarat képviseletére… Miközben újabb és újabb komoly ellenzéki politikusok ismerik fel, hogy egy új, európai, igazságos, modern, szabad Magyarországért jelenleg a DK soraiban tudnak a legtöbbet tenni…

Szóval mindezek közben újra és újra jön valaki, és azt állítja, hogy nincs szükség építkezésre, nincs szükség politizálásra, nincs szükség valós alternatíva képzésére, nincs szükség pártpreferenciával rendelkező szavazókra, nincs szükség párttagokra, talán még pártokra sem, csak egy dolgot kell tennünk a változásért – előválasztani.

Hát nem. Az előválasztás sem csodafegyver, és egy szervezett, jól adminisztrált politikai közösségnél tágabb körben lebonyolítva, lényégében több veszélyt hordoz, mint amennyi haszna lehet.

Az Orbán rendszerével szembeni küzdelemben az ellenzéki előválasztás egyelőre nem tud több lenni, mint egy nagyon magas labda, ezüst tálcán felkínálva a pártállami szavazók, és személyesen Orbán Viktor számára. Önként és dalolva.

Nagyon kérek mindenkit, hogy legközelebb csak az dobja be az ellenzéki előválasztás ötletét, aki…

a) …kijelenti, hogy az érdemi ellenzéket jelenleg kizárólag a Demokratikus Koalíció alkotja, így annak adminisztratív keretein belül (tagsága, és szimpatizánsai között) kell lebonyolítani az általános ellenzéki előválasztást is.

VAGY

b) …jogi garanciát képes megalkotni annak érdekében, hogy az előválasztáson részt vevő szavazók az éles választásokon is az ellenzék szavazóiként lesznek aktívak. Vagyis képes jogi eszközökkel garantálni, hogy az állampárti szavazók nem fognak tudni beleszólni az ellenzéki jelöltek-, különösen az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kiválasztásába.

Aki sem az a-pontban, sem a b-pontban leírtakat nem teljesíti, kérem, ne is áltassa tovább a kormányváltó szavazókat előválasztásokkal!
Az ellenzéki előválasztásra egyelőre tekintsünk úgy, mint a legutolsó/ legrosszabb eshetőség, amin csak akkor gondolkodunk, ha már minden mást megpróbáltunk, de semmilyen egyéb módon nem tudtuk eldönteni, hogy egy-egy állampárti politikus ellenzéki kihívója ki legyen!

Ha nem muszáj, ne adjunk esélyt a Fidesznek, hogy ismét könnyedén beleszólhasson az ellenzéki jelöltek kiválasztásának folyamatába!
Álmodozás és csodafegyver- keresgélés helyett inkább dolgozni kell. Építkezni, hálózatot bővíteni, politizálni, alternatívát képezni. Én ezt csinálom.

Mi – itt a Demokratikus Koalícióban ezt csináljuk. Érted.

Sermer Ádám


.

Valódi Hírek