Országos balhé tört ki Novák Katalin lépése miatt: Egyre többen követelik a kitüntetés visszavonását

Úgy vélik, a díjra erkölcsileg és szakmailag egyaránt érdemtelen.

Tiltakozó petíciót indítottak civilek, miután Novák Katalin kitüntette a lúgos orvost mentegető doktort, Nyulasi Tibort. A szerdai esetről mi is beszámoltunk korábban.

A kormányzati honlapra feltöltött dokumentumból az derül ki, hogy Novák a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjének polgári tagozata kitüntetést adományozott Nyulasi Tibornak.

2017-ben a Nyugati Fény írta meg elsőként, hogy Mikola István családi barátja az a Nyulasi, aki a Renner Erikát lúggal lelocsoló orvost mentegető szakvéleményt írta. Nyulasi akkor azt próbálta megmagyarázni, hogy valójában a lúggal nem is okozott nagy kárt a nőnek az élettársát életveszélyesen megsebesítő férfi.

Nem sokkal az eset után az is kiderült, hogy az elkövető, Bene Krisztián nem más, mint az első Orbán-kormány egészségügyi miniszterének, Mikolának az unokaöccse. A szálak tehát összeértek, és világossá vált, miért készülhetett a lúgos orvost mentegető „szakvélemény”.

„Vonják vissza a lúgos orvost mosdató Dr Nyulasi lovagkeresztjét!”

– írták a petíciót aláíró tiltakozók.

„Tiltakozunk az ellen, hogy a magyar érdemrend lovagkeresztje polgári tagozatát idén Dr. Nyulasi Tibor orvos is megkaphatta.

A díjra úgy erkölcsileg mind szakmailag érdemtelen,

az igazságszolgáltatást megvezetni próbáló orvos semmi esetre sem tekinthető példaképnek”

– írták.

Mint emlékeztettek, Bene Krisztiánt, a „lúgos orvost” 2014. augusztus 20-án, másfél hónappal az ellene folyó nyomozás megszüntetése után Magyar Érdemrenddel tervezték kitüntetni. Hozzátették: mivel az ő kitüntetésére az illetékesek bölcs döntése nyomán végül nem került sor, bíznak benne, hogy Dr. Nyulasi esetében is számíthatnak hasonló belátásra az elnök részéről.

„Ne lehessen lovagkeresztje annak, aki orvosi hivatásával visszaélve, a bíróságon igyekezett akadályozni az igazságszolgáltatást az elmúlt évtizedek egyik, a közvéleményt leginkább megrázó perében!”

– jelentették ki.

A tiltakozók petíciójukban Mérő Vera Lúg című könyvéből – amely a Renner Erika ellen elkövetett brutális támadás ügyét járja körül – az alábbiakat idézték:

„Az összegyűlteket váratlanul érte, hogy a védelem aznap egy újabb igazságügyi orvos szakértői véleményt nyújtott be. A vádlott családjával egyébként szoros barátságot ápoló Dr. Nyulasi Tibor – aki tagja a Pharma Kupa – Doktor Regatta néven futó vitorlásversenynek (a Pharma Kupa alapítójaként), amelynek szintén aktív résztvevője Mikola Bálint, Mikola István és Bene Zsuzsanna testvére – szakvéleménye új bizonyítéknak minősült, így a bíróság a tárgyalást újra megnyitotta.

Hamar kiderült azonban, hogy dr. Nyulasinak, aki egyebek mellett azt állította, hogy a sértett azzal okozta magának a sérüléseket, hogy forró kamillateával öblögette a hüvelyét, valójában nincs is megfelelő igazságügyi orvos szakértői akkreditációja, legalábbis olyan nincs, amivel életveszély megállapítására jogosult és amiről jelen esetben nyilatkozott.

Ezzel nyilvánvalóan maga is tisztában lehetett, mivel a »szakértői« észrevételeit sima orvosi pecséttel látta el az igazságügyi szakértői helyett, így nem követett el egyértelmű visszaélést.

A próbálkozásnak nem lett következménye, a bíróság csupán (Gál András jelzése nyomán) egy megállapítást tett, miszerint bár Dr. Nyulasi igazságügyi szakértő, arra nincs kompetenciája, hogy életveszélyt megállapítson. Ezért a nyilatkozata a továbbiakban nem szakértői, hanem okirati bizonyítékként szerepel.”

A petíciót >>ITT<< lehet aláírni.

Valódi Hírek