Nem tudja bárki megvenni.
Az Index húsvéti sonkával kapcsolatos kérdésére azt válaszolta a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára, hogy
a különböző sonkakészítmények átlagosan 35–40 százalékkal kerülhetnek többe idén, mint tavaly húsvétkor.
Neubauer Katalin úgy véli, hogy „csak” azért ekkora lesz a drágulás tapasztalható mértéke, mert a kereskedők inkább kisebb árréssel kalkulálnak, hogy elkerüljék a még ennél is elrettentőbb árakat.
Azt nyilatkozta a főtitkár, hogy:
„Amennyiben a teljes beszerzésiár-növekedést a fogyasztókra hárítanák,
akár 50–60 százalékos húsvéti húskészítmény-drágulással is szembesülhetnénk az üzletekben.”
Nemzetközi láncoknál nem elképzelhetetlen az import sonka térnyerése, bár a magyarok a hazai sonkát részesítik előnyben – vélekedett a főtitkár. A szerdai inflációs adatok szerint idén februárban
29,3 százalékkal került többe a sertéshús, mint 2022-ben.