Mi történt? Lezárták az osztrák határátkelőt a magyarok előtt

A helyiek szerint nem kedvelik a magyarokat.

Naponta mintegy 60 kilométert kénytelenek kerülni az egyik osztrák faluba ingázó magyar munkavállalók, mert a polgármesternek elege lett az autóforgalomból és lezáratta a rövidebb úton lévő kis határátkelőt – írta a Blikk.

Így pedig csak a helyi lakosok és a magyarországi határ menti faluban élők kapnak majd áthajtási engedélyt

160 euróért (közel 60 ezer forintért) két évre,

mindenki másnak pedig kerülnie kell, még a szomszédos Sopronból is, ami autóval cirka félórás kitérőt jelent.

A munkába indulók vagy éppen onnan hazafelé tartók, arról számoltak be, hogy rendkívül mérgesek Thomas Hoffmann polgármesterre, aki az intézkedést elrendelte.

A lap beszámolója szerint, nevük elhallgatását kérő ingázók úgy látják, az osztrák faluvezetőt személyes sérelmei vezérlik, ugyanis mint mondták, nem kedveli a magyarokat. Megjegyezték, nem is áll szóba velük.

Mindezt Fazekas Zoltán, somfalvai cukrász is megerősítette a lapnak.

„Itt az a szokás, hogy falunapon a polgármester betér mindenhova, beszélget és iszik valamit a lakókkal. De mihozzánk sosem jön. Sokan úgy gondoljuk itt, hogy a határzár valódi oka nem az, hogy sok autó jön-megy reggel és délután, hanem

a polgármester nem szíveli a magyarokat”

– mondta Fazekas Zoltán.

Mások arról számoltak be, hogy a falu vezetőjének fél rokonsága a kis határátkelő közelében lakik, és zavarja őket a forgalom.

Felhívták rá a figyelmet, hogy egyébként az ingázó munkavállalók a bejelentett munkájuk okán Ausztriában adóznak és a kis faluban intézik mindennapi teendőiket is, például a bevásárlást.

Ebből az okból nem tudja letenni a magyar oldalon autóját Katalin sem, aki már 25 éve jár Sopronból Somfalvára dolgozni. Mint elmondta, közel két kilométert kellene gyalogolni a lezárt határátkelőtől, de most inkább korábban indul munkába és vállalja a magasabb üzemanyagköltségeket is.

„Nem tagadom, rosszul esik ez az egész, nem tudom, miért kell az ingázókat büntetni azért, mert megnőtt a forgalom, az osztrákok ugyanúgy átjárnak Magyarországra.

Míg a világ egyre inkább kinyílik, itt lezárják a határt, nagyon furcsa ez az egész.

Az osztrákok többségét is felháborítja ez az intézkedés”

– mondta.

Sajtóhírek szerint az ombudsmani hivatal tévedésből a korábbi polgármestert kereste meg a panasszal, így hivatalos eljárás még nem indulhatott az ügyben.

A lap kérdésekkel fordult az osztrák polgármesterhez, de nem kaptak választ.

(blikk.hu nyomán)