Idegbajt kapott a friss Kossuth-díjas költő: Káromkodva szidta a baloldalt, mert elege lett ebből

Úgy véli, Magyarországon „nagyon súlyos a helyzet”.

A kedden Kossuth-díjjal kitüntetett Orbán János Dénes, az Origo nevű kormánypárti portálnak nyilatkozva, azt mondta, „a művészet egy része nem veszítette el a társadalomszervező erejét, de egy másik része sajnos egyenesen szétzilálja azt„.

A költő, prózaíró, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja kifejtette:

„Magyarországon is súlyos a helyzet,

hiszen a baloldali művészetben fontosabb az ideológia az esztétikumnál, de nyugaton már katasztrofális. Gondoljunk a genderőrületre, a woke-ra, a politikai korrektség elburjánzására.”

Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia vezetője úgy folytatta:

„Mennyire szürreális például a Dead White Dudes, azaz a Halott Fehér Csávók jelensége, ami alatt az értendő, hogy a szélsőbaloldali diákok megtagadják a nyugati kultúra fehér bőrű elméit, Arisztotelésztől Shakespeare-ig, és elnyomott civilizációk nagyságaival akarják behelyettesíteni őket.

Ha léteznek olyan elmék, ha nem, mert például az ausztrál őslakosok között, hogy úgy mondjam, roppant ritkák voltak a filozófusok meg a drámaírók… Hogyan normalizálódhatnak a dolgok? Hát úgy, ha nem hagyjuk, hogy ez az újdiotizmus leigázzon bennünket.

Ha bátran szembeszállunk ezzel az agresszív csőcselékkel.”

Az interjú során arról is vallott, hogy elsősorban szerelmes költőként tekint magár, hozzátette, neki ez a fő témája.

„Ki is kezdtek már sz*xizmusért, ugyanis az újidióták szerint, ha versben esdekelsz a múzsa kegyeiért, akkor sz*xuális tárggyá degradálod őt”

– mondta a költő.

Az interjú tetőpontja pedig kétségtelenül az a momentum, amikor Orbán János Dénes kifejti:

„Manapság tilos dicsérni egy hölgy idomainak szépségét, szemének huncut csillogását, de még az értelmét is, hiszen abba is bele tudnak kötni:

na mi van, rácsodálkozol, hogy egy nő is lehet értelmes?

Maholnap be fogják tiltani a központozást is, mert a vesszőt fallikus szimbólumnak minősítik, a kettőspontot a herékhez hasonlítják, a felkiáltójelet vagy a kérdőjelet…ki sem merem mondani.”

A művész a továbbiakban elmondta:

magasról sz*rik” a social mediára,

réges-rég kiszállt belőle, ribillió törne ki, ha Janus Pannonius ma kiposztolná a Facebookra az Optat coitum puellae (Egy leánnyal szeretne lefeküdni) című epigrammáját, valamint, éppen alkotás utáni fázisban van, ugyanis a minap fejezte be az évezred első operettjét („bizony, több mint 60 éve nem írt senki operettet” – jegyezte meg).

Az MTI a kedden Kossuth-díjjal kitüntetettek apropóján az alábbiakat írta Orbán János Dénesről:

{B}abérkoszorú(s) és József Attila-díjas költő, prózaíró, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során a kortárs magyar irodalmat egyedi stílusú, formailag és nyelvileg is bravúros költeményeivel, prózáival és drámáival gazdagító írásművészete, valamint példaadó irodalomszervező és tehetséggondozó tevékenysége elismeréseként.

(origo.hu / 24.hu nyomán)

Valódi Hírek