Súlyos csörte: Nekiment Orbánnak a cseh tábornok

Közölte, semmi sem függ Orbántól.

Petr Pavel, az új cseh államfő, beiktatása után első hivatalos útján Szlovákiába tett látogatást, ahol hétfő este részt vett egy beszélgetésen Zuzana Caputová szlovák államfővel a Szlovák Nemzeti Színházban.

A találkozón a nemcsak a két ország kapcsolatát vitatták meg a felek, hanem szót ejtettek a V4-ekről is, továbbá Orbán Viktor szerepéről is a szövetségben.

Az egyeztetés során többek között szóba került az Ukrajnának való fegyverszállítás és segítségnyújtás is. Ezekben a kérdésekben pedig különböző álláspontot képviselnek, mint a magyar kormány. Petr Pavel

illúziónak értékelte,

hogy ha nem szállítunk fegyvereket Ukrajnának, akkor beköszönt a béke.

„Az oroszok nem ismerik a kompromisszumot”

– jelentette ki a cseh elnök.

Orbán és a V4 jövője is kiemelt témája volt a beszélgetésnek.

„Orbán Viktoron nem áll vagy bukik sem Magyarország, sem a V4, adjunk időt ennek a dolognak”

– mondta Petr Pavel cseh elnök.

Pavel elmondta: a V4-et szerinte át kellene értékelni, mert nem tudja teljesíteni az elvárást, hogy a külpolitika vagy a biztonságpolitika terén koordinálja az országokat. Konzultációs fórumként működhet a V4, de nem szabad túlértékelni – tette hozzá a cseh elnök.

Zuzana Caputová szerint a V4-re külföldön már nem egységes politikai blokként tekintenek. Nem egységes ugyanis olyan fontos kérdésekben, mint a jogállamiság vagy Ukrajna segítésének egyes aspektusai. A V4-es formátum viszont segít megtartani a jószomszédi kapcsolatokat – írta beszámolójában a Napunk.sk.

„A földrajz túllép a mi hivatali időnkön. Mindig szomszédok leszünk, de közben

a vezetők kicserélődnek,

akik a jövőben talán megértik egymást a fontos témákban”

– fogalmazott a szlovák elnök, hozzátéve, a V4-nek főleg kulturális téren van értelme.

A szlovák államfő közölte:

attól tart, hogy „Szlovákia az orbáni útra tér„,

mert egyes politikusok nyíltan beszélnek arról, hogy Orbán politikai stílusát pozitívan értékelik.

„Vannak olyan mintázatai a politikának és a hozzáállásoknak, amelyek, úgy tűnik, inspirációként szolgálnak az európai populista vezetőknek”

– mondta Caputová.

Hozzátette: fontos lenne, hogy az unió következetes legyen, amikor a tagállamok előnyeiről dönt, amelyeket a jogállamiság elveinek betartásához kell kötni.

(napunk.dennikn.sk nyomán)

Valódi Hírek