Kiderült: Ekkora kárt okozhat Orbánék legújabb átgondolatlan döntése

Legalább jól hangzik.

Májustól új bérlettípussal utazhatnak a MÁV és a Volán járatain az ingázók, a kedvező vármegyékre és egész országra is kiterjedő bérleteket Orbán Viktor még az évértékelő beszédében jelentette be.

A Közlekedő Tömeg Egyesület állásfoglalásában helyes iránynak tartja, hogy a kormányzat végre foglalkozik a a helyközi tarifák utasbaráttá alakításával, így talán vonzóbbá tudják tenni a közösségi közlekedést.

„Örömteli lenne azt mondani, hogy az osztrák Klimaticket vagy a leendő német Deutschlandticket előnyeit ötvöző megoldás született, de sajnos épp azok hátrányait kombinálja a vármegyebérlet logikája”

— jelentette ki az egyesület.

Az egyesület kiemelte, hogy a vármegyerendszer és a közösségi közlekedés sokszor nem fedi egymást, egy rövid út is érinthet több megyét, miközben egy hosszabb utat is meg lehet tenni egy megyén belül.

A bérlet logikája alapján pedig igazán a munkáltatók járnak jól, az ingázók költségei nem csökkenek akkora mértékben, és a helyi közlekedésért továbbra is teljes árat kell fizessenek az ingázók.

A helyi és helyközi közlekedés különbségeit tovább élezi a kormány döntése, az eddig is nehezen fenntartható helyi közlekedés igénybevétele és finanszírozása tovább romlik majd.

Az egyesület azt is aggasztónak tartja, hogy a kormány mindössze 6 milliárd forintot allokál a MÁV-Volán csoport kieső bevételeinek pótlására, ezt szerintük később mindenképp korrigálni kell majd.

A vármegyebérletek jelentős kiadást tesznek ki a költségvetésben, az előregedett kocsipark cseréjére továbbra sincs forrás.

(telex.hu nyomán)

Valódi Hírek