Füstbe mehet Orbánék nagy terve: Ezer sebből vérzik a kormány energiapolitikája

Zavarosak a kormányzat célkitűzései.

Beszámoltunk róla, hogy Orbán Viktor szerdán tartotta meg beszédét Budapesten a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján. Egyebek között arról beszélt, hogy csökkentenék az energiamixben a földgáz arányát, de közben gázfaló erőműveket építenének az akkumulátorgyárak energiaigényének kiszolgálására is.

Az üggyel kapcsolatban Holoda Attila energetikai szakértő az ATV Egyenes Beszéd csütörtöki adásában fejtette ki véleményét.

„Ezeknek az erőműveknek az 500 megawattos erőművekhez, nagyjából 3,3-3,4 milliárd köbméter földgáz szükséges. Hogyha ehhez hozzáteszünk azt, hogy most jelenleg a lakosság fogyasztása körülbelül 4-4,2 milliárd köbméter, ez azt jelenti, hogy egy lakosságnyi teljes éves gázfogyasztás többletigényünk lenne,

és ki mástól vásárolnánk meg, mint Oroszországtól”

– mutatott rá a szakértő.

Steiner Attila energetikai államtitkár még március elején beszélt egy konferencián, prezentációja pedig eljutott az Indexhez is. Ebben Steiner úgy kalkulált, hogy az elkövetkezendő 15 évben 2000 megawatt összteljesítményű gázerőművet fognak felépíteni az országban. Szerint ez azért jó, mert ezek egyrészt földgáztüzelésű és magas hatásfokú erőművek, amelyek alacsony szén-dioxid-intenzitás mellett rugalmasan szabályozhatók.

Steiner is kiemelte, hogy meg fog emelkedni a lakossági és ipari fogyasztók áramigénye,

ezért 2030-ig 55 százalékos növekedéssel számolnak.

A prezentációban azt mondta: az uniós források döntő részét energetikai beruházásokra fordítják.

„Az előző uniós költségvetési ciklushoz képest megötszörözzük az energetikai célú ráfordítások összegét”

– mondta Steiner.

Az Index által közölt táblázatban a magyar energiatermelés 2050-ig csökkenő pályát mutat, hiszen 2021-ben indulunk 220 TWh-ról, és 207-re csökkenhet a fogyasztás 29 év múlva. Szerintük a csökkenő trendben igyekszik tervei szerint visszafogni a kormány a gáz arányát, ami azonban értelmezhetetlenné teszi célkitűzésüket, miszerint földgázfaló erőműveket akarnak felépíteni az akkumulátorgyárak kiszolgálására.

Erre az ellentmondásra a hvg.hu is rákérdezett a csütörtöki kormányinfón, azonban még Gulyás Gergely sem tudta tisztázni az egymásnak ellentmondó tényeket.

Gulyás annyit közölt, hogy ugyan óriási az oroszok irányába való gázkitettségünk és a kormány mindenkit az áram felé igyekszik terelni, ipari parkok közelében, ahol hatalmas az energiaigény, ott úgy tűnik, hogy ezek az erőművek érik meg a legjobban – értékelt a miniszter.

Vagyis a kormány úgy akar akkumulátorgyárakat üzemeltetni Magyarországon, hogy

az energiaigényük kielégítéséhez szükséges gázerőművekhez nem rendelkezik gázzal.

(index.hu/hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek