Megszólalt a finn házelnök a Fidesz-delegáció látogatásáról – meglepő, amit mondott

Így érezte magát a találkozó után.

Konkrét dátumot nem kapott, de nagyon pozitívan állt a finn házelnök a magyar delegáció látogatásához. Matti Vanhanen finn házelnök a 444-nek elmondta,

a találkozó egyáltalán nem volt felesleges.

A magyar küldöttség hétfőn érkezett meg Stockholmba, Hende Csaba, a delegáció vezetője szerint a tárgyalás barátságos volt, elmondta, támogatni fogják az ország NATO-csatlakozását, valamint az is

kiderült, hogy semmilyen feltételt nem szabtak ennek.

Szerdán már a finn parlament képviselői fogadták őket, Matti Vanhanen a lapnak elmondta,

a küldöttség teljesen világosság tette támogatását, szintén feltételek nélkül.

„A ratifikáció mellett más témák is szóba kerültek. Szóba hozták finn politikusok egyes, Magyarországgal kapcsolatos megjegyzéseit. De nekik is megmondtam, hogy Finnországban mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításhoz, a politikusainknak senki nem szabhatja meg, hogy mit mondjanak”

tette hozzá a politikus.

A kormány négy főből álló delegációja azért indult a skandináv országokba, hogy a NATO-csatlakozásukról tárgyaljon. Mint később elárulták, elsődleges céljukat elérték.

„Az Országgyűlés küldöttségének az volt az elsődleges célja, hogy több tiszteletet követeljünk Magyarországnak, a magyar embereknek, választóknak, és ezzel párhuzamosan több tiszteletet követeljünk a tényeknek”

mondta Schaller-Baross Ernő, a küldöttség egy tagja.

Erre azért volt szükség, mert a kormány képviselői az utóbbi időben sérelmezték a két ország politikusaiban felmerült magyar demokráciai és jogállamisági kérdéseket. Szerintük ezek a kritikák hozzájárultak ahhoz, hogy több ezer milliárd forintnyi befagyasztott uniós támogatásra várnia kell Magyarországnak.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője korábban úgy fogalmazott:

„Többen kifogásolták, hogy ezeknek az országoknak a politikusai az elmúlt években durván, alaptalanul, sokszor közönséges módon sértegették Magyarországot, most pedig szívességet kérnek.”

Szijjártó Péter az ügyről úgy nyilatkozott:

„Hogyan várnak el gyors, korrekt és fair döntéshozatalt, akkor amikor az elmúlt időszakban folyamatosan arról hallottunk, hogy Magyarországon nincsen demokrácia, hogy Magyarországon a jogállamiságot nem biztosítjuk, hogy nincs médiaszabadság”

– sérelmezte a külgazdasági és külügyminiszter.

(444.hu nyomán)

Valódi Hírek