Megszólalt Orbán államtitkára a 181 ezer forintos rezsitámogatásról – meglepő, amit állított

Nahát!

A kormány immár stratégiai partnernek tekinti az egyházi szereplőket, mondta Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára szerdán, Parádfürdőn.

A Baptista Egyház szerepéről beszélt, a felekezet a gondoskodáspolitika teljes spektrumát fedi, a kormány megteremtheti a szükséges pénzügyi hátteret, így biztosítva zavartalan működésüket. Ennek fényében

a kabinet 1300 milliárd forintot fordít szociális és gyermekvédelmi célokra.

„Az ezeket felügyelő és hasznosító szakápolási központok létrehozása folyamatban van. Emellett az idősotthonokban ötezernél több új férőhely jött létre”

— tette hozzá.

A fogyatékossági ügyekkel kapcsolatban elmondta:

„A több, mint 16 ezerből eddig mintegy 3500 gondozott számára sikerült 6-12 fős, támogatott lakhatási lehetőséget teremteni.”

A politikus szerint a szociális szférában az utóbbi időben jelentős irányváltás történt, megosztotta:

„Fontos, hogy ne az állam vállaljon magára mindent és töltsön be a szociális szférában monopol szerepet, hanem támaszkodjon azokra, akiknek helyben nagyobb tapasztalata és kötőereje van.”

Az egyházi szereplők évszázados tudása szükséges a szféra fenntartásához, az ilyen típusú ellátás és szolgáltatás fenntartóinak több mint fele egyházi szereplő, amíg 2010-ben ez a szám csak 12 százalék volt.

A járvány és a háború szegélyezi a szociális ellátórendszert, hatásaik jól láthatóak, egy bizonytalan, kiszámíthatatlan világ részei vagyunk. Fülöp Attila szerint az intézmények 7-8-szoros rezsiköltségeinek oka az „elrontott” brüsszeli szankciókban rejlik.

„A kormányzat elsődlegesen a családokon igyekszik segíteni, hogy minél kevesebben szoruljanak szociális ellátásra. A rezsivédelem fenntartásával

átlagosan minden család 181 ezer forint támogatást kapott”

– állította a politikus.

Az intézmények tavaly rezsikompenzációban részesülhetett, a kabinet vállalása szerint a további hetekben folyósítja a megemelt minimálbér ellentételezését fenntartótól függetlenül minden szociális szolgáltatónak és intézménynek.

(MTI)

Valódi Hírek