Óriásit bakizott Kövér László: Ez még a Holdról is látszik

A szakértő észrevette a hibát.

Kövér László házelnök a Hír TV Napi aktuális című műsorában többek között kijelentette: a NATO-nak eddig Oroszországgal gyakorlatilag nem volt határa, most Finnország csatlakozásával 1340 kilométernyi közvetlen szárazföldi határ jön létre.

A téves állításra felfigyelt Rácz András Oroszország-szakértő is, aki közösségi oldalán cáfolta Kövér megállapításait. A Facebookon megjelent írását változtatás nélkül közöljük:

„Kövér László az Index szerint azt mondta, hogy „a NATO-nak eddig Oroszországgal gyakorlatilag nem volt határa, most Finnország csatlakozásával 1340 kilométernyi közvetlen szárazföldi határ jön létre.”

A valóság ezzel szemben az, hogy a NATO-nak és Oroszországnak már egy ideje elég hosszú közvetlen határa van, még ha esetleg a házelnöki pulpitusról nem is látszik jól. 🙂

Ha a tengeri határokat most figyelmen kívül hagyjuk, akkor is ilyen egészen konkrétan a norvég-orosz, az észt-orosz, a lett-orosz, valamint Kalinyingrádnál a litván-orosz és lengyel-orosz határ.

Ezek hossza sorrendben:
norvég-orosz határ: 195,7 km, észt-orosz határ: 294 km, lett-orosz határ: 214 km, litván-orosz határ: 297,1 km ,lengyel-orosz határ: 232 km
Ez összesen kicsit több, mint 1232 kilométernyi NATO-orosz határ.

Ergo, a finn csatlakozással a NATO-orosz közvetlen határ nem létrejön, hanem lényegében megkétszereződik.
Örülök, hogy segíthettem. 🙂

Kicsit komolyabbra fordítva: nyilván egy házelnöknek nem kell mindenről mindent tudnia; arra való a stábja, hogy felkészítse őt a média-nyilatkozatokra. Szóval, a fentiek alapján érdemes lehet újragondolni az interjúkra való felkészülés folyamatát.

Annál is inkább, mert most, hogy megy ki a parlamenti delegáció Helsinkibe és Stockholmba NATO-ügyben, nem biztos, hogy megkönnyíti a munkájukat, ha közben a magyar házelnök ilyeneket mond…

UPDATE: előkerestem az eredeti felvételt, mert nem hittem el, hogy egy közjogi méltóság, akit jól fizetett stáb támogat a munkájában, úgy nyilatkozik egy ilyen stratégiai kérdésben, hogy közben ennyire felkészületlen. Rossz hír: még ennél is felkészületlenebb.

Az eredeti Kövér-nyilatkozat úgy hangzott, hogy (a felvételen lásd 5:16-tól: „eddig a NATO-nak Oroszországgal szemben nem volt közvetlen határa; vagy, ha volt is, akkor az elhanyagolható mértékű volt”…. Szép, nem? Egyetemi vizsgákon ilyenkor szokták megkérdezni a hallgatót, hogy akkor legyen szíves, döntse már el, hogy van-e határ, vagy nincs….”

(Rácz András/Facebook)

Valódi Hírek