Beint Orbánnak a polgármester: Inkább vállalja a bilincset, minthogy engedelmeskedjen a kormánynak

Nem hagyja annyiban.

Tavaly decemberben fogadta el a kormánypárti többség a Jobbikkal azt a johszabál-módosítást, amely szerint az egyházak idén február végéig bármely állami vagy önkormányzati épületet ingyen kaphatnak meg, ha abban hitéleti, szakrális vagy köznevelési feladatot kívánnak ellátni.

Az egyházak már több helyen bejelentkeztek iskolák és óvodák épületeiért, nem történt ez máshogy Békésszentandráson sem. A nagyközség polgármestere azonban ellenáll a kormány szabályozásának, Facebook-oldalán azt írja, akár vállalja a bilincset is, de mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza az átadást.

Sinka Imre írását változtatás nélkül közöljük:

Ad maiorem Dei gloriam

Elgondolkoztam a héten. Olyan helyzettel szembesültem, hogy el kellett gondolkoznom azon, hol hibáztam a múltban. Igaz, a helyzet megteremtéséhez szükséges törvényt 2022. dec.22-én, felkent kormányunk törvény formájában hozta meg, de bíztam a keresztényi jóindulatban, amikor ezt valamikor januárban elolvastam.

Február 27-én kaptam meg a Szeged-csanádi egyházmegye levelét, miszerint az új törvényre hivatkozva benyújtották igényüket általános iskolánk teljes területére, illetve óvodánkra. Minden ingó és ingatlan vagyonra vonatkozóan (teljesen ingyen és bérmentve). Sem én, sem az aznap ülésező Képviselő Testület nem értettünk egyet, sem a követeléssel, sem az eljárással. (Mielőtt bárki az iskola vezetésére gondolna, ebben nem volt részük.)

Ami nálam meghaladta értelmi képességeim határát, innentől kezdve bármelyikünk ingatlana egy törvény értelmében lehet az egyházé? Közvagyonról van szó, óriási értékről, és meg sem kérdeztek:(( Ez az 50-es évekre volt jellemző:(( Sem Testületem, sem én nem értünk egyet ezzel az eljárással, és igyekszünk mindent megtenni, hogy ez ebben a formában ne tudjon megvalósulni.

Az egészből hosszas gondolkodás után sajnos azt a következtetést kellett levonnom, hogy 11 évvel ezelőtt Én, és az akkori Testületem komoly hibát követtünk el, amikor átadtuk az iskolát, meggyőzve a települést, hogy ez jó lesz mindannyiunknak.Ezért vállalom a felelősséget, ezt a mostani átadást soha nem fogom aláírni, ha bilincsben visznek el, akkor sem. Nem erre tettem esküt, hanem ennek ellenkezőjére, a település értékeinek megőrzésére.

Hatalmasat csalódtam emberekben….. bár így kerek a világ sajnos…(Igaz a munkahelyemről van szó 34 éve, de ezt nem fogom szépszóval hagyni, még ha később akár nem is tartanak igényt a szolgálataimra, mint ahogy szóba került:)) Audiatur et altera pars!

(Facebook/Simka Imre)

Valódi Hírek