Csörte: Kőkeményen visszaszólt a Fidesz-politikusnak ez a szervezet a gyermekvédelem ügyében

Ők is javasoltak valamit a politikusnak.

Kendőzetlen véleményt alkotott a Magyar Energiaital Szövetség arról, hogy az energiaitalokat kizárólag a nemzeti dohányboltok polcaira száműzné a Fiatal Családosok Klubja. A Szövetség közleményében megkérdőjelezte a kormányközeli szervezet javaslatát.

„Esetleg nem az alkohol, az elhízás, vagy »korunk népbetegsége, az állandó internetezés«, vagy talán az erőszak veszélyesebbek-e inkább a gyerekekre? Biztos, hogy a farsang és az energiaital az, amitől a gyerekeket legjobban kell védeni egy felelősségteljes családszervezetnek?”

reagált a szervezet Ficsak egy korábbi kezdeményezésére, miszerint a nagyböjt időszakában ne lehessen farsangi mulatságokat tartani.

A MESZ úgy nyilatkozott, ha már eltiltanák a gyermekeket az energiaitaloktól és a farsangtól, akkor többek között az alkohol – amit már ilyen idős korban is fogyasztanak –, cukros italok, telefonok is felkerülhetnek a listára.

Emlékeztettek:

Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy Európában régebben három országban (Franciaország, Norvégia, Dánia) is próbálkoztak tiltással az energiaitalokra vonatkozóan, de mivel

ott sem működött a dolog,

2008-ban, illetve 2009-ben fel is oldották a tiltást.”

A Ficsak szerint azért szükséges az energiaitalokhoz való hozzáférést korlátozni, mert koffeintartalmuk fizikailag és mentálisan is káros a gyermekek egészségére, a nemzeti dohányboltokban kiskorúak így nem férhetnének hozzá.

Király Nóra, a Ficsak alapítója szerint nagyon erős az energiaital-lobbi, a cégek minél nagyobb profitra akarnak szert tenni, ennek ellenére további tárgyalásokat szeretnének. Király egyébként 2006 és 2019 között fideszes önkormányzati képviselőként tevékenykedett, emellett Újbuda alpolgármesteri székében ült 2014-től 2019-ig. Jelenleg tagja a Fidesz-Magyar Polgári Szövetségnek – elmondása szerint több országgyűlési képviselővel beszélt, akik kiállnának a javaslat mellett.

A MESZ honlapján egyébként részletes leírást találhat bárki, aki az energiaitalok hatásáról, biztonságáról szeretne tájékozódni. Itt felhívják a figyelmet arra is, hogy gyermekeknek koffeintartalma miatt nem ajánlják, felnőttek viszont több dobozzal is fogyaszthatnak naponta azokból.

A javaslat több kérdést is felvet, de a célnak, miszerint kiskorúak ne férhessenek hozzá az energiaitalokhoz, nem biztos, hogy megfelel. A dohányboltokba 18 év feletti személyek léphetnek be, és az ő kiszolgálásuk biztosított, de köztudott, hogy már ennél fiatalabb korúak is fogyasztanak dohányárut és szeszesitalt, vagyis aki szeretne, valószínűleg megoldja majd az energiaitalokhoz való hozzájutást is.

(hang.hu/os.mti.hu/Nyugati Fény)

Valódi Hírek