FRISS: Csúnyán ráfázott Kárász Róbert – pert vesztett a fideszes sztárriporter

Végül neki kellett fizetnie.

Kárász Róbert, volt ATV-s műsorvezető (aki ma már a a közmédia kreatív igazgatója) a 24.hu ellen indított büntetőper után a polgári peres eljárást is elbukta – tudatta a lap.

Miután a felperes nem fellebbezett, úgy jogerőssé vált a Fővárosi Törvényszék tavaly októberi első fokú ítélete, amelyben alaptalannak minősítette és

elutasította

Kárász Róbertnek, a Central Médiacsoport ellen indított, sérelemdíj megfizetésére irányuló keresetét.

A Duna Médiaszolgáltató kreatív igazgatója, az ATV korábbi műsorvezetője jó hírneve megsértése miatt indított polgári pert, miután a lap megírta, miként szállingóztak Kárász jótékonysági alapítványán keresztül saját cégébe a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványától érkező közpénzmilliók.

A lap többek között írt arról is, hogy a Kárász által eltűnt gyerekek felkutatására létrehozott alapítvány mire költötte a jegybanki támogatást. Például egy kis tévéstúdiót is berendeztek belőle.

Kárász a bíróságtól azt kérte, hogy ítéljen meg neki 2 millió forint sérelemdíjat – ehelyett azonban

végül neki kellett kifizetnie a perköltséget.

Kárászék a bíróságon azzal próbáltak meg érvelni, hogy a 24.hu megsértette a műsorvezető jó hírnevét a cikk címével („Jótékonykodásból megrendelés: Kárász Róbert alapítványa saját cégébe is tolt a csellengő gyerekekért kapott közpénzből”), valamint azzal a kérdésfeltevéssel, hogy „vajon Kárász magánvagyona mennyivel gyarapszik ettől a nemes ügytől?” Kárász sérelmezte azt is, hogy a lap megírta, közpénzmilliókból tévéstúdiót rendezett be.

Kárász előadta azt is, hogy „személye közismert, foglalkozása és civil tevékenysége körében pedig elengedhetetlen a hitelesség és a megbízhatóság”. Az ítélet szövege szerint azzal is érvelt, hogy „annyira megviselték a cikkel összefüggésben őt ért megnyilvánulások, hogy szorongásos tünetei lettek, valamint alvászavar alakult ki nála”.

A bíróság azonban megállapította: a cikkben nem szerepelnek valótlan tényállítások, sem hamis színben feltüntetett valós tények, ezért

a keresetet elutasította.

Indoklásában a Fővárosi Törvényszék azt írta Kárász cégbeli, vagyis a GAP Média Kft.-ben betöltött szerepéről:

„Alappal feltételezhető, hogy a felperes részesül a cég vagyonából, illetve díjazást kap a képviseletért. Ez utóbbi tényt a társaság beszámolója is alátámasztja.

A bíróság ezen álláspontot elfogadva azt állapította meg, hogy nem tekinthető okszerűtlen következtetésnek a cikk írója részéről az a megállapítás, mely szerint a GAP Média Kft.-nek adott támogatások, illetőleg az alapítvány részéről adott megbízások a cég bevételeiből részesülő felperes magánvagyonát gyarapították.”

Az ATV-től különös körülmények között távozó Kárásznak nem ez az első elvesztett pere az ügyben. Korábban magánvádas eljárás keretében rágalmazási büntetőperbe fogta a 24.hu munkatársát, azonban ott is vesztett. A budapesti II. és III. Kerületi Bíróság által meghozott, majd a Fővárosi Törvényszék által helybenhagyott ítélet akkor azt állapította meg, hogy a cikk tényállításai

valósághűek, és még a magánvádló által is elismertek.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek