Itt a Mol hatalmas bejelentése, rengeteg magyar családot érint

Meglepő.

Három új kutat sikerült fúrnia a Molnak, áll a hétfőn kiadott közleményükben. A vállalat örömmel osztotta meg, az utóbbi két hónapban sikeres sekélygáz-fúrást hajtottak végre a kelet-magyarországi régióban: kettőt Komádi térségben, egyet Álmosdon.

A közlemény szerint, az elmúlt években az új technológiájának hála, tizennyolc fúrásból tizenhat hozott eredményt, a sekélygáz-programnak köszönhetően ez ma már

a magyarországi gáztermelés 5 százalékát teszi ki.

A találatokat modern szeizmikus mérések kiértékelése tette lehetővé, ennek segítségével a szakemberek pontosabban tudták felderíteni, hol található gáz a föld mélyén. A szokásosnál sekélyebb mélységben végeztek fúrásokat, 1500-2000 méter közelében.

Elmondásuk szerint a magyarországi gázvezeték-infrastruktúra lehetővé teszi, hogy a telepeket 5-6 hónap alatt termelésbe állítsák, így az új kutakkal körülbelül 50 ezer családi ház földgázigénye lesz biztosított, valamint ellensúlyozzák a kimerülőben lévő mezők termelésének természetes csökkenését.

Bacsa György, a Mol magyarországi ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a pár hónapja Vecsés határában talált kőolaj-, valamint a friss eredményes fúrások jelzik, hogy a Mol rövid távon is eredményes tud lenni a hazai kutatás-termelés fejlesztésében. A vállalat tájékoztatása szerint a Mol a legnagyobb hazai fölgázkitermelő az országban, a tavalyi termelés 90 százalékát adták.

Tervek szerint az elkövetkező 5 évben körülbelül 200 milliárd forintnyi beruházás fog történni a magyarországi kőolaj- és földgázbányászatban.

(MTI)

Valódi Hírek