Ez minden autóst érint: A halálos balesetek miatt új rendszert vezethet be Budapesten Karácsony Gergely

Szerinte többé nem fordulhat elő a vasárnapi halálos balesethez hasonló.

Karácsony Gergely bevezetné a 0–24-es sebességmérő kamerarendszert Budapesten. A főpolgármester azért szorgalmazza az intézkedést, mert szerinte ezzel a jövőben megelőzhetők lennének az olyan halálos balesetek, mint ami a hétvégén a Harminckettesek terénél történt.

Mint ismert, vasárnap hajnalban az ottani villamosmegállóba csapódott egy autós, és elgázolta az ott várakozó nőt, aki olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette.

A főpolgármester már vasárnap egyeztetett a rendőrséggel, hétfőn pedig beszámolt a fejleményekről. Karácsony Gergely azt írta, miután Terdik Tamás vezérőrnaggyal beszélt, egyetértettek abban, hogy a fővárosi közlekedésbiztonságot erősíteni kell.

Ebben én a zéró tolerancia elvét vallom: több lépésben igenis elérhető cél, hogy senki ne haljon meg közúti balesetben Budapesten. (…)

És hogy mit kell és lehet tenni? A balesetek súlyosságának elsődleges tényezője a sebesség, minden jel szerint ennek volt szerepe a vasárnap hajnalban történt tragédiában is.

A gyorshajtás megelőzésére és szankcionálására is alkalmas

az éjjel-nappal működő sebességmérő kamerarendszer kiépítése

a városon belül, ebben az elsődleges feladat a rendőrségé, de van teendője a fővárosi közútkezelőnek is, közöttük az együttműködést felgyorsítjuk.

Elkészítettük emellett a fővárosi közlekedésbiztonsági stratégiát, azon városfejlesztési lépések sorozatát, amelyekkel a közúti biztonság erősíthető. Megkezdtük ennek a stratégiának a szakmai egyeztetését, legutóbb többek között az Autóklubbal is tárgyaltunk róla

– fogalmazott Karácsony.

Pikó András is reagált Karácsony Gergely felvetésére. Józsefváros polgármestere támogatja a főpolgármester kezdeményezését, mert szerinte is meg kell szüntetni Budapesten az életeket veszélyeztető száguldozást.

„Ehhez a rendőrség határozott fellépésére és az ilyen cselekményekkel kapcsolatos zéró toleranciára van szükség. Minden így elvesztett élet pótolhatatlan veszteségünk, egy 23 éves fiatal lány halála megemészthetetetlen tragédia és soha el nem múló fájdalom a szeretteinek. Őszinte részvétem a családnak”

– írta Pikó.

Valódi Hírek