Az EU nem fog örülni: Kiderült, kik kaptak pénzt a veszprémi uniós rendezénysorozat forrásaiból

A látszatra sem adnak.

Több százmillió forintnyi megrendelést kaptak a nemrég indult Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat főtanácsadójának és feleségének érdekeltségei – tudta meg a 24.hu.

Mészáros Zoltán jelenlegi vezérigazgatói főtanácsadó 2020 márciusáig vezérigazgatója volt a rendezvénysorozatot bonyolító Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-nek. A nyilvántartás szerint az érdekeltségébe tartozó három cég összegesen 753 millió forintot kapott a programsorozatra fenntartott forrásokból.

Ezek közé tartozik olyan rendezvények lebonyolítása, mint a

  • Veszprémfeszt, amelynek megrendezésére három pályázaton 250 millió forintot kaptak.
  • A Rozé, Rizling és Jazz Napokra összesen 15 millió forintot nyertek el.
  • A BWG Balaton Wine ang Gourmet Fesztiválra 200 millió forintban részesültek.

Ezenkívül a tulajdonában van a veszprémi Oliva Hotel, amelyre szintén kapott 288 forintot.

Mészáros Zoltán a lap kérdésére közölte, hogy már 2020 óta nincs benne az EKF vezetőségében, ezért a pályázatok elbírálásánál nem állt fenn összeférhetetlenség. Mint írta, nincs olyan fontos szereplője a veszprémi kulturális éltnek, aki valamilyen formában ne lenne benne az EKF-ben, és a projektjei ne kapnának forrásokat.

Mészáros azt is elárulta, hogy a főtanácsadói posztján havonta nettó 560 ezer forint fizetést kap.

Rajta kívül összesen 330 millió forint támogatást nyert el a Hybrid Cycle Kft., amelynek a főtulajdonosa az Ideona Zrt. A cég egyik vezetője Tóth Gábor Szilárd volt Fidelitas-tag, akinek korábban a Pesti Srácokban is volt érdekeltsége. Az Ideona Zrt. tulajdonosa Ihász Attila Zsolt, aki szintén a Fidelitasból indulhatott, valamint szintén igazgatósági tag Mihalovics Péter volt Fidelitas-alelnök, Navracsics Tibor korábbi kabinetfőnöke.

Egy másik korábbi veszprémi fidelitasos vezetőnek, Szalay Zsoltnak két cége is részesült az EKF forrásaiból. A Saiko Sushi és Bár Kft. 66 millió forintot kapott egy sushi bár, az Óváros Bisztró Kft. pedig 69 milliót egy közösségi tér létrehozására.

(via 24.hu)

Valódi Hírek